Publicitat
Publicitat

Cort diu que no té doblers ni "seguretat jurídica" per donar ús a Gesa

Acatarà la sentència per "conservar" l'edifici i avisa que rehabilitar-ho no costarà menys de 15 milions

L'Ajuntament de Palma acatarà la sentència que protegeix definitivament l'edifici de Gesa a la façana marítima de la ciutat, però adverteix que ara mateix no disposa de recursos econòmics ni de prou "seguretat jurídica" per rehabilitar l'immoble i donar-li un ús públic. Fins que no es resolguin els procediments judicials pendents sobre la titularitat de l'edifici i el cost de la reurbanització aprovada la passada legislatura, no s'avançarà en aquest sentit.

Sis dies després de coneixer-se la resolució del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) que confirmava definitivament la catalogació de l'edifici, el tinent de batle d'Urbanisme, Jesús Valls, l'ha valorada remarcant que no "res canvia en el planjeament urbanístic". Amb tot, ha avançat que ara s'estudiarà amb Patrimoni del Consell quines han de ser les mesures per "conservar" l'immoble de Gesa, i acatar així la sentència.

Valls també ha avançat que el govern municipal proposarà fer un projecte de rehabilitació de l'edifici però ha deixat clar que en cap cas ara mateix es podria dur endavant. Ha calculat que la seva execució tindria un cost no inferior als 15 milions d'euros i al mateix temps ha qüestionat la viabilitat del pla d'usos previst per a l'edifici sota el mandat de l'exbatlessa Aina Calvo. L'ús urbanístic previst és administratiu-institucional públic.

Però el responsable d'Urbanisme ha posat especial èmfasi en l'"embolic jurídic" que assegura que encara manté una "gran inseguretat jurídica" entorn a l'edifici de Gesa. Valls ha explicat que només la promotora Núñez i Navarro hi té interposats 23 contenciosos i ha remarcat que n'hi ha tres d'essencials que encara podrien fer capgirar la situació sobre el projecte de la façana marítima.

Un és la impugnació de la modificació urbanística que va convertir l'edifici en públic a canvi d'uns altres drets urbanístics al Polígon de Llevant, i que per això posa en dubte la seva titularitat, i un altre és sobre el cost de la reurbanització, que en el cas que fos favorable a la promotora dispararia el preu de les indemnitzacions a pagar. Finalment hi ha una demanada civil de Núñez i Navarro per la compra de l'edifici a Endesa per 73 milions d'euros sense que després pogués arribar a executar el seu projecte immobiliari.

"Encara està en qüestió el valor i la titularitat de l'immoble", ha insistit Valls, per argumentar que el govern municipal considera que no seria raonable fer cap actuació que anàs més enllà de conservar l'edifici i evitar la seva degradació. "Podríem acabar tirant els doblers", ha advertit.

El responsable d'Urbanisme no ha volgut fer cap valoració política sobre el fet que la sentència del TSJIB hagi acabat amb la promesa del govern municipal del PP de demolir l'edifici de Gesa. "Hem de ser pràctics, nosaltres no estam aquí per imposar preferències sinó per gestionar recursos", s'ha limitat a dir. En tot cas ha dit que ara volen cercar el consens amb la resta de forces polítiques a l'hora de plantejar el futur d'un edifici que, ha admès, "quedarà alçat de forma irreversible i els palmesans l'hauran d'acceptar com a paissatge".

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF