PRESSUPOSTS DE 2014
Balears 21/08/2013

Cort destinarà més d'un euro de cada deu a pagar els bancs l'any 2014

Dedica el 13,7% dels comptes de l'any que ve a abonar el deute bancari

A. Zurimendi
2 min
Cort destinarà més d'un euro de cada deu a pagar els bancs l'any 2014

Palma.L'Ajuntament de Palma continuarà desviant als bancs una part més que considerable del seu pressupost municipal. Tal com revelà ahir el portaveu de Cort, Julio Martínez, els bancs i entitats financeres s'enduran devers el 13,7% dels doblers pressupostats per a 2014; o sigui, 50 milions d'euros dels 365 que l'àrea d'Hisenda fa comptes tenir per gastar l'any que ve. Segons Martínez, aquests abonaments són del tot necessaris i just suposen "amortitzar el deute bancari".

En aquesta partida de 50 milions d'euros s'inclou, com a novetat, l'inici de l'amortització de 7 milions d'euros del crèdit dirigit al pagament de proveïdors de Cort.

Els partits de l'oposició, però, reclamaren destinar més doblers a l'àrea de Serveis Socials. El gran pastís del pressupost que s'enduen els bancs, però, no resulta novedós. Ja l'any passat n'hi destinà fins a 55 milions d'euros, dels 363,9 milions d'euros dels quals disposava per gastar enguany. D'aquesta quantitat, de fet, 37 milions s'abonaren íntegrament a les entitats financeres en concepte d'amortització del deute, mentre que els altres 18 serviren per abonar-ne els interessos.

El pagament del deute bancari és un dels principals eixos dels comptes anunciats ahir pel portaveu de Cort. Ara bé, Martínez també destacà que mantindran la partida econòmica destinada a Serveis Socials i remarcà que "s'incrementa 4 milions d'euros respecte dels darrers pressuposts" elaborats en l'anterior legislatura progressista.

A més a més, el PP de Cort es compromet que no es retallarà cap servei públic municipal i que no es preveu "cap acomiadament massiu" a la plantilla municipal.

El que sí que afecta els treballadors serà la congelació del sou, que no es veurà incrementat d'acord amb l'augment de l'IPC, com sí que succeïa en exercicis anteriors.

Tampoc no es preveu cap nova inversió. "Actualment, s'estan pagant les inversions anteriors i, a causa de la congelació dels impostos municipals, no s'espera un augment dels ingressos", explicà Martínez, "així que la gestió continuarà basant-se en l'austeritat".

El PP intenta complir d'aquesta manera la promesa de no apujar els impostos, que dugué a la campanya electoral de maig de 2011. Tot i així, els conservadors la varen vulnerar ja en els primers pressuposts.

El capítol d'inversions es troba a zero des de l'arribada de Mateu Isern al despatx de la plaça de Cort. Això implica que en aquests dos anys de legislatura no s'han realitzat obres públiques.

stats