PATRIMONI
Balears 16/12/2016

La Coral de la UIB: 40 anys de divulgació i de valor històric a les Illes

El Concert de Nadal que se celebra aquest diumenge reunirà més de 400 cantaires, que mantenen viva una tradició ininterrompuda de música i patrimoni balear arreu del món

Martí Gelabert
4 min
La coral de la UIB

PalmaLa Coral de la Universitat de les Illes Balears celebra aquest curs els 40 anys. Quatre dècades ininterrompudes de feina i música. De projecció. I de posar en valor el patrimoni del país. Quatre dècades que obliguen a pensar en la importància i la incidència que ha anat absorbint des que el seu director, Joan Company, va agafar les regnes d’un grup de cantaires que començaren una història que encara continua viva.

El dia 19 de maig de 1977 començava la seva existència davant el públic, al congrés de Sant Jeroni. El seu debut va ser tan interessant com incert. “No sabíem on arribaríem. Ja vam rompre motles d’imatge”, explica Company, tot fent memòria de la presentació de la coral. Però aquell estil -que es deixa veure en alguna de les imatges que complementen el reportatge- no era l’única novetat que cercava trencar amb una manera de fer i uns hàbits arrelats a la societat. Al cap de dos anys de la mort de Franco, la Coral també va esdevenir un ingredient més per capgirar la normalitat. “Teníem un repertori fresc i nou”, relata Company.

I 40 anys ininterromputs també ofereixen moltes oportunitats de canvi, d’experiències, d’històries. “Hem anat canviant. Una de les coses més importants ha estat la col·laboració amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears per fer grans obres”, explica amb entusiasme Company. I també recorda com, durant el naixement de la Coral, existia l’Orquesta de la Ciutat de Palma, encara sense professionalitzar. L’aparició de la Coral va ser un altre element que va ajudar a professionalitzar-la. El treball conjunt, les sinèrgies que l’envoltaven, l’han ajudat a fer-se cada cop una mica més gran en el terreny que li és propi.

Obrir finestres

Per Company, aquestes quatre dècades han servit per tenir molta projecció, tant a la Península com a l’estranger. “El problema de Mallorca és que és una illa, i aquest fet l’aïlla”, especifica el director i fundador de la coral de la UIB. En aquesta línia, explica que sempre han tingut clara la necessitat “d’obrir finestres” i que, fins ara, s’ha anat mantenint. “Hi ha d’haver sortides, t’has d’enfrontar a altres móns”, apunta Company. I aquest fet d’obrir finestres de les Illes cap a l’exterior ha permès als membres de la Coral de “ser conscients d’allà on som” per “conèixer les petjades” que s’han anat produint durant la seva història. “L’autocrítica també és important. Hem de conèixer allò que és bo i allò que és dolent”.

La Coral ha cantat per tots els pobles i ha fet 56 sortides. I ha arribat, fins i tot, a Amèrica. “És un esforç important pel fet de ser illencs”, destaca Company.

La col·laboració amb l’Orquestra Simfònica de les Illes, això no obstant, no ha estat l’única. Company també posa en valor la “projecció” que s’ha guanyat amb els concerts duts a terme a l’exterior amb la Simfònica de Galícia, per exemple, o amb l’Orquestra Nacional de Catalunya. Però, a més de “sentir un altre món” en sortir de les Balears, també s’ha convidat molts directors perquè poguessin conèixer la Coral, per col·laborar-hi. “Perquè ens ensenyin a créixer”, puntualitza.

Patrimoni balear

La Coral de la UIB “és la que més música ha fet de les Illes”, destaca Company. Recorda el més recent, fa unes setmanes, amb la Cantata de l’Amic i l’Amat, musicada per Antoni Mulet. Però aquest només és un dels molts exemples que han acompanyat el conjunt al llarg de la seva història. Recorda també el concert monogràfic a Antoni Parera. “Un dels compromisos és preservar i divulgar el patrimoni de les Illes”, recalca Company. Una de les “constants” amb què vol treballar el director fundador de la Coral és el fet que sempre que se surti de les Illes s’exporti la música mallorquina o, si més no, de l’àrea catalana.

I a més d’exportar de patrimoni a l’exterior, el grup també ha ajudat a dinamitzar l’obra i la cultura de les Balears. Per exemple, Company explica que l’any que es va fundar el conjunt va sorgir el primer curs de música de coral, de cant i de pedagogia musical a les Illes. Va subsistir 28 anys en paral·lel a la seva creació. Després va sorgir el Conservatori i “es va omplir el buit” que hi havia en aquest aspecte.

De fet, l’àmbit de l’ensenyament musical ha augmentat des de la seva formació. Company assegura que aquest curs que es va crear en el seu moment va ser “dels més importants d’Espanya” i que “els millors directors corals van passar per aquí”. Això no obstant, el director creu que avui “la música no queda reflectida” als centres escolars i demana que “formi part de la formació integral”.

Concert de Nadal

Això sí, una de les coses que més destaca Company són tots els cors filials de la Coral. De totes les edats. A més, molts dels seus integrants han arribat a ser directors. “És un orgull”, explica.

I per mostrar la feina realitzada en aquestes quatre dècades, el director reivindica el concert de Nadal que se celebra demà a les 18 h a l’Auditòrium de Palma. Les entrades per presenciar Un Nadal de cinema costenentre quinze i vint euros. “És l’única ocasió, en tot l’any, en què es veuen els fruits de la Coral, dels 40 anys”, detalla Company, ja que hi participen les filials -amb cantaires que tenen entre cinc i més de 80 anys. En total, hi ha unes 400 persones a l’escenari, que interpreten les tonades nadalenques, conduïdes per l’actor Simó Andreu.

El fundador

Company diu que el conjunt ha ajudat a fer que “el panorama coral de la terra canviàs una mica”. Però ell, en concret, també n’ha estat una peça clau. Nascut a Sant Joan, Company ha dirigit, entre d’altres, l’Orfeó Donostiarra, el Cor Nacional d’Espanya i el Coro da Camera Italiano. Des del 1999 és el director artístic del Coro de la Orquestra simfònica de Galícia. Per la seva faceta amb la de la UIB, ha aconseguit diversos reconeixements. Entre les distincions hi ha el premi Rotary Mallorca (1995-96) i el premi Rotary Ramon Llull (2011), per “l’extraordinària tasca d’ensenyament i divulgacó de la música coral”.

La Coral de la UIB té més de 700 obres de tot el camp de la literatura coral universal, des del cant gregorià fins a la música contemporània. Pel que fa a reconeixement, ha estat guardonada en diversos concursos i ha estat convidada a festivals de música importants. La seva tasca ha enfortit la formació, la investigació i la divulgació.

stats