DIADA DE MALLORCA
Balears 16/12/2017

“Convé despertar l’home talaiòtic per saber d’on venim i qui som”

Els actes de la Diada de Mallorca s’enceten a Alaró amb un pregó del periodista Carlos Garrido

M. Mateu
3 min
Els alaroners participaren de la festa que donava els sus dels actes de la Diada de Mallorca.

PalmaAlaró va ser ahir el poble elegit pel Consell de Mallorca per donar el sus als actes de la Diada de Mallorca, que duraran fins al 31 de desembre. El leitmotiv de la trobada, va ser la cultura talaiòtica, una temàtica escollida pel Consell per tal de reivindicar el primer any d’activitats de la nova festa i que el pregoner, el periodista Carlos Garrido, coneix d’allò més bé.

“La cultura talaiòtica és un dels grans actius d’aquesta terra, una cultura única que ja voldrien tenir els altres indrets del nostre entorn, perquè l’home antic no ha desaparegut del tot. I, malgrat la saturació turística, la globalització, el lloguer vacacional, els rècords aeris a Son Sant Joan, els hotels, els cotxes de lloguer, els ports esportius... malgrat tots els signes de la Mallorca contemporània, en un racó de la nostra ànima continua viu un home talaiòtic, enamorat de la terra i la pedra. Senzill, potser una mica primitiu, però amb un cor generós. I convé de tant en tant despertar aquest home talaiòtic durant uns segons, per ser conscients d’on venim i qui som. I també reflexionar cap on anam”, va recitar Garrido des de la balconada de l’Ajuntament alaroner.

Participació

Partint de la voluntat del Consell de Mallorca de fer una diada “més participativa i atractiva per a la ciutadania”, l’acte d’Alaró -el primer oficial que també es trasllada a la Part Forana- va incloure activitats variades com música, ball, teatre, gegants i fins i tot una part reivindicativa.

Garrido entonava efusiu el seu discurs: “Pensem que la cultura talaiòtica va ser a Mallorca durant més de 1.000 anys. Els romans, uns 500. Els musulmans, poc més de 300 anys. I l’actual cultura cristiana només fa 788 anys que és a Mallorca. Els talaiòtics són el poble que més temps ha viscut a Mallorca. I malgrat que en desconeguem moltes de les senyes d’identitat, que només puguem admirar-ne els monuments i la cultura material, hi deu haver més coses que n’hàgim heretat”, va pregonar el periodista.

Per la seva banda, el batle d’Alaró, Guillem Balboa, va donar la benvinguda a la seva “terra de llegendes, de gegants, de bruixes, de cossiers i dimonis”. El batle del municipi escollit per encetar els actes de la Diada va destacar “la mallorquinitat com a destinació, com a viatge, com a promesa, com a compromís, com a punt de trobada i no com a condició de partida”.

El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, va afirmar que “la nostra intenció és fer més gran aquesta Diada”. El conseller insular de Presidència, Jesús Jurado, va voler remarcar que “la Diada de Mallorca, per primera vegada en més de 300 anys, se celebrarà el 31 de desembre. I amb la intenció de celebrar-la com toca, l’hem volguda treure de Palma i enguany hi haurà actes en 14 municipis”.

Aprofitant que a Alaró ahir era dia de mercat, els alaroners, sorpresos i atrets per la novetat, es congregaven a la plaça de la Vila entre caparrots, colles de gegants, xeremiers i també la participació de la colla de dimonis local.

Els actes continuen, doncs, durant tot el mes de desembre, quan la Diada de Mallorca ofereix diverses propostes culturals, lúdiques, esportives i institucionals amb el lema ‘La conquesta és la diversitat’ per tal de recordar el que vàrem ser i celebrar el que som.

Els actes culminaran el pròxim 31 de desembre amb la participació del Consell de Mallorca i els batles de l’illa a la comitiva de l’Estendard.

stats