SOCIETAT

La nova llei de consum protegirà més els ciutadans davant les entitats financeres

Una altra mesura que es vol incloure és el dret dels consumidors a reclamar indemnitzacions a les empreses

La nova llei de Consum donarà més protecció als sol·licitants de préstecs i crèdits hipotecaris davant les entitats financeres. És una de les novetats que destaca Xisco Dalmau, director general de Consum, qui també voldria incloure no només el dret dels consumidors de reclamar els seus doblers, sinó de demanar una indemnització a les empreses, tal com permet una directriu europea.

El Consell de Consum ha tractat en la reunió d'aquest dijous la modificació de la Llei 7/2014 de protecció de les persones consumidores i usuàries de les Illes Balears, que, tal com ha reconegut Dalmau, no és antiga però "es va aprovar en el seu moment sense el consens" que ara la Conselleria de Salut vol tenir amb les associacions de consumidors. A grans trets, la reforma té l'objectiu d'incrementar la protecció i la informació als consumidors i d'adaptar-la a les directrius europees. Les previsions són que es pugui fer durant el 2017.

Com a novetat, Xisco Dalmau destaca que la nova llei vol donar més protecció als consumidors davant les entitats financeres a l'hora de contractar un préstec o una hipoteca, una mesura, comenta el director general, que estarà directament lligada a la nova llei d'Habitatge de les Balears.

De les directrius europees que es volen adaptar, Xisco Dalmau destaca la que fa referència a "la necessitat dels consumidors de poder reclamar una indemnització a les empreses", però que aquesta normativa s'arribi a incloure en la llei dependrà del fet que el Govern estatal l'hagi adaptat primer, puntualitza el director general. Potenciar l'arbitratge de consum és un dels altres propòsits d'aquesta modificació.

Altres acords

En la sessió del Consell de Consum, la consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha anunciat la recuperació de la línia de subvencions per a associacions de consumidors i usuaris, i un petit increment de la dieta assignada als àrbitres de consum que participen en la Junta Arbitral, que passen de 36 a 40 euros. "Almenys dignifica una mica més la gran tasca que fan els àrbitres, que abans de les audiències a les quals assisteixen han d'estudiar profundament cada un dels casos que s'hi tractaran", ha declarat Dalmau sobre aquest augment.

El Consell de Consum és l'òrgan en el qual estan representats el Govern, els consells insulars i l'Ajuntament de Palma, les associacions de consumidors, la FELIB (Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears), les patronals CAEB i PIMEB, i la Cambra de Comerç de Mallorca.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF