Publicitat
Publicitat

HABITATGE

El Consultiu avala l’obligatorietat de la cessió d’ús dels grans tenidors de pisos

Exigeix l’elaboració d’un pla de necessitats d’habitatge que ho justifiqui

El Consell Consultiu es reuní divendres en la segona sessió de debat per emetre un informe sobre l’avantprojecte de llei de l’habitatge. Com que es tracta d’una norma estatutària, és obligatori que passi pel Consultiu, malgrat que la seva decisió no sigui vinculant.

Després d’hores de reunió, el consell va avalar per unanimitat acceptar la llei però amb algunes consideracions. El Consultiu adverteix que seria inconstitucional que la llei impedís als grans tenidors desnonar persones en situació de risc social i que el Govern els obligàs a assumir un lloguer social.

Ara bé, assenyalen que l’Executiu pot obligar els grans tenidors a fer una cessió d’ús dels seus habitatges sempre que compleixin les següents condicions: que pertanyin a bancs i empreses que tinguin activitat econòmica relacionada amb les propietats, que en tinguin més de deu i que estiguin buits des de fa dos o més anys sense justificació.

En aquest cas, és imprescindible canviar el redactat de la llei per incorporar-hi un pla de necessitat d’habitatge, que és la mesura que justificaria les accions socials del Govern. Consultat per l’ARA Balears, el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha fet una valoració “molt positiva” de les consideracions i les propostes del Consell Consultiu perquè “avala la tesi del Govern que l’habitatge és un dret per sobre dels interessos privats”, recalca el conseller.

Pons fa èmfasi en el fet que no hi podrà haver propietats de grans tenidors buides sense motiu durant més de dos anys.

Mitjançant aquests matisos proposats pel Consell Consultiu “podrem fer la política social que volíem”, hi afegeix el conseller.

Un altre dels aspectes que regula la norma en tràmit és que serà obligatori entregar a l’Ibavi totes les fiances que es dipositin quan es faci un contracte de lloguer. Aquest organisme farà un control exhaustiu dels fraus i, els doblers que reculli, els podrà dedicar a construir habitatges públics. Així mateix, s’hi inclouran la regulació de la pobresa energètica i ajudes per combatre-la. La llei incorporarà actuacions perquè ningú no quedi desassistit per no poder pagar la factura de la llum.

Una altra de les consideracions del Consell Consultiu és que la norma desglossi i concreti l’estudi econòmic. Segons el conseller Pons, “el Govern està disposat a fer-ho”.