LLOGUER TURÍSTIC
Balears 08/12/2017

El Consell tindrà en compte l’ús dels habitatges a l’hora de zonificar

Diferenciarà entre la residència habitual i els immobles llogats tot l’any per donar places a Mallorca

Carmen Buades
3 min
Els consells insulars i l’Ajuntament de Palma tenen fins al juliol per presentar la seva  zonificació.

PalmaLa zonificació en què està treballant el Consell de Mallorca per regular quins espais de l’illa podran crear noves places de lloguer turístic diferenciarà entre tres tipologies d’habitatge: els plurifamiliars -un pis dins una finca, per exemple- que es poden llogar tot l’any, els unifamiliars -com un xalet- que es poden llogar tot l’any i els habitatges de qualsevol tipus que només es lloguen durant 60 dies perquè són la residència habitual del seu propietari. Així, segons expliquen fonts del Consell, a l’hora de regular on està permès concedir noves places de lloguer turístic no només es tindrà en compte la tipologia de l’habitatge -si està aïllat, enmig d’un nucli urbà, dins un edifici amb veïns...- sinó també l’ús que se’n fa.

Es tracta d’una eina que podria utilitzar el Consell per, per exemple, permetre noves places de lloguer turístic a un municipi, però limitant aquesta activitat temporalment -només es pot llogar dos mesos a l’any l’habitatge habitual- i fent que només es pugui llogar si la persona que n’és propietària hi viu.

D’aquesta manera, s’evitarien pràctiques denunciades pels col·lectius en defensa de l’habitatge, com la compra d’edificis sencers per rehabilitar-los i llogar-los després a turistes per preus molt més elevats que quan es trobaven al mercat de lloguer de llarga durada. També podria utilitzar-se per evitar la turistització del sòl rústic, que és, de fet, un dels objectius del Consell de Mallorca amb la modificació del Pla Territorial de Mallorca en què està treballant actualment. Durant els darrers anys han proliferat els habitatges unifamiliars que es lloguen a turistes en sòl rústic i condicionar la creació de noves places al fet que sigui una residència habitual limitaria l’existència de grans propietaris que es dediquen exclusivament a llogar les seves cases.

La manera com es distribuiran les tres tipologies d’habitatge encara no ha transcendit, però es combinaran amb els sis tipus de zona en què es dividirà l’illa: sòl rústic comú, sòl rústic protegit, zones costaneres saturades, zones costaneres no saturades, zones urbanes saturades i zones urbanes no saturades.

Així, el Consell pot regular considerant zones com Cala Millor un espai costaner saturat i prohibir el lloguer turístic en habitatges que es vulguin llogar durant tot l’any -encara que tots aquells que tenen llicència des d’abans de l’aprovació de la llei queden exclosos d’aquesta nova regulació.

Per demostrar que un habitatge és la residència habitual d’una persona serà necessari mostrar el certificat d’empadronament, però alguns col·lectius ecologistes creuen que aquesta pot ser una trampa per a l’Administració si, per exemple, els diferents membres d’una mateixa família que conviuen s’empadronen a domicilis diferents per poder llogar aquells habitatges com si fos la seva residència habitual.

A més, des de la institució insular s’hauran de coordinar amb l’Ajuntament de Palma, que elabora la seva pròpia zonificació però que s’ha de posar d’acord amb el Consell per distribuir on poden créixer les noves places turístiques. Actualment, Mallorca disposa d’una borsa de 43.000 places turístiques encara per repartir entre tots els establiments turístics, però a través dels PIAT (Pla d’Intervenció en Àmbits Turístics) o dels PTI (Plans Territorials Insulars), els consells poden fer créixer o decréixer aquest sostre de places. Independentment de quina sigui la decisió, la institució insular i Cort hauran de decidir quines d’aquestes possibles noves places queden a Palma i segons quins criteris de repartiment.

El Consell té el compromís de presentar una proposta de zonificació abans que acabi l’any i, si bé no es presentarà encara al ple de la setmana que ve, sí que esperen tenir un primer redactat per negociar entre el Pacte abans del gener. A Palma, en canvi, els tempos aniran més ajustats, però des de Cort asseguren que volen tenir la zonificació enllestida abans del juliol, el límit marcat per la llei.

stats