POLÍTICA
Balears 20/06/2013

El Consell s'intenta treure de sobre la imatge "de corrupció i escàndol"

Salom diu que volen fer net respecte de l'època de Maria Antònia Munar a la presentació del nou codi ètic de la institució

Quim Torres
2 min
Els representants dels partits, a la signatura del document

PalmaEl Consell de Mallorca intenta fer net la seva imatge, marcada pels "anys de corrupció i escàndol" de l'època de Maria Antònia Munar. Així ho ha dit avui l'actual presidenta Maria Salom en la presentació del nou codi ètic de bon govern i transparència de la institució, que han pactat tots els grups polítics després de dos mesos de negociacions. El codi obliga a l'equip de govern a fer públiques a la web del Consell totes les despeses que efectua i, fins i tot, el recorregut que fa cada cotxe oficial. Alhora, impedeix que els polítics puguin assumir regals, entre altres qüestions.

El Consell està contaminat per anys de corrupció i escàndol" i "era més necessari que mai fer dissabte", ha defensat Salom, qui ha aclarit després que es referia a l'època de Maria Antònia Munar com a presidenta. "És evident i avui surt als diaris i demà també sortirà", ha recalcat.

El codi ètic fixa que s'han de fer públiques totes les declaracions de bens i activitats dels polítics; que s'ha de donar a conèixer l'agenda dels representants públics i l'ús que fan del cotxe oficial; que s'ha d'informar de totes les despeses de protocol, representació i publicitat de forma trimestral; que s'ha de publicar si hi els polítics i funcionaris de la casa compatibilitzen la seva feina amb una altra; que s'ha d'establir un registre de regals i de viatges; i que s'han de donar a conèixer els adjudicataris i les quantitats de totes les despeses de menys de 3.000 euros, així com de tots els contractes majors de 3.000; que s'ha de mostrar un llistat de totes les despeses de publicitat, per departaments i per mitjans.

Per controlar el compliment d'aquest pacte es crea una comissió de seguiment on hi haurà un representant de cada grup i un conseller de l'equip de govern. Aquesta comissió de transparència elevarà un informe al ple de forma semestral i podrà requerir als responsables si es produeix un incompliment del codi ètic. Fins i tot, podrà acabar demanant a la presidència la destitució d'un conseller executiu o d'un alt càrrec.

Els grups de l'oposició han destacat, com Salom, la trascendència de l'acord perquè farà la institució més forta, transparent, participativa i democràtica i això permetrà recuperar la confiança dels ciutadans.

stats