Publicitat
Publicitat

TRIBUNALS

El Consell de Mallorca haurà de pagar 700.000 euros a la promotora del Pujol

El TSJIB confirma la sentència d'un jutjat que obliga la institució insular a assumir els costos de la redacció de projectes que va realitzar Proyectos Beckor

El Consell de Mallorca haurà d'indemnitzar amb 700.000 euros Proyectos Beckor SL, la promotora de la urbanització es Pujol, al municipi de Santanyí, en concepte d'indemnització per la desclassificació del sector 12. La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears confirma així  la sentència que va dictar el 4 de novembre de 2015 el Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Palma.

L'esmentada sentència va rebutjar la pretensió de la promotora de cobrar una indemnització de quasi 31 milions d'euros per la desclassificació dels terrenys, en concepte de lucre cessant, però sí que va condemnar el Consell a abonar els costos de la redacció de projectes que va realitzar l'empresa abans d'obtenir els permisos necessaris. La institució insular va interposar recurs perquè entenia que abonar el cost d'aquests projectes suposava pagar el lucre cessant d'una empresa privada.

La sentència ha rebutjat l'argument del Consell que les Directrius d'Ordenació Territorial havien suposat la desclassificació dels terrenys, propers a s'Alqueria Blanca, on Proyectos Beckor SL tenia previst construir la urbanització. Així, recorda que "algunes situacions hi estaven excloses expressament, precisament aquelles que tinguessin un projecte d'urbanització, com era el cas". Segons la resolució judicial, "es va produir un blindatge amb l'aprovació del projecte d'urbanització per l'Ajuntament de Santanyí". Un fet que, com recorda el tribunal, es va produir "uns pocs dies abans de la suspensió del planejament vigent per part del Consell Insular de Mallorca".

El Consell va firmar un conveni amb la promotora, pel qual aquesta renunciava a cobrar cap indemnització per la declassificació dels terrenys a canvi que la institució insular els permetés construir un camp de golf amb oferta complementària. L'interès general del golf es va començar a tramitar, però l'any 2008 es va aprovar la Llei 4/2008 de mesures urgents per a un desenvolupament sostenible a les Balears, la qual prohibia nous camps de golf amb oferta hotelera. El Consell va denegar l'interès general en compliment del que deia la nova llei.

Bartomeu Vicens

La sentència assenyala que aquest conveni signat entre el Consell i Proyectos Beckor SL no ha tingut cap incidència en la qüestió de la indemnització per la qualificació dels terrenys com a sòl rústic, "independentment dels defectes formals que ara hi veu l'Administració, sobretot pel càrrec de la persona que la va signar a nom seu i que no ens mereix més ni millors comentaris, ja que fou, en definitiva, el conseller executiu del Departament del Territori del Consell Insular". És a dir, Bartomeu Vicens, condemnat en diversos casos de corrupció, pels quals ha estat ingressat a la presó de Palma.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF