MENORCA

El Consell nega el fraccionament a la Fira Arrels

El PP ha demanat un informe d’Intervenció i denuncia que el pressupost s’ha disparat més d’un 50%

El conseller insular de Projecció Econòmica, Miquel Company, es va mostrar ahir tranquil davant les acusacions del PP sobre un possible fraccionament en les ajudes concedides a la primera edició de la Fira Arrels, un certamen realitzat el mes d’abril d’enguany i els resultats del qual també han estat criticats pels populars. Segons el principal partit de l’oposició, el pressupost inicial de 80.000 euros es va veure desbordat i arribà així a una xifra de 125.000 euros. A més a més, els conservadors afirmen que hi ha alguns conceptes en les factures que no acaben de convèncer. Per tot plegat, consideren que els números finals de la fira són desproporcionats i que s’ha produït fraccionament en els pagaments d’ajuda.

En aquest sentit, ja han traslladat una petició al Consell per exigir un informe al departament d’Intervenció per determinar si es van fraccionar els contractes d’ajuda econòmica per a la Fira Arrels. En qualsevol cas, la formació tampoc no veu en aquesta fira agroalimentària un impacte extraordinari i lamenta que no reverteixi en benefici de l’economia de Menorca.

El conseller, clar i contundent

Company es mostra sorprès per les crítiques del Partit Popular: “No les entenc perquè quan vam presentar el projecte no s’hi van oposar ni van expressar res en contra. El sector va notar la seva absència durant la fira. Una llàstima, ja que aquest tipus d’iniciatives s’haurien de mirar des de l’interès general, deixant al marge els partidismes. Des de l’abril han accedit a l’expedient tres vegades i mai han fet cap comentari al ple. El xou mediàtic no és just ni per a la institució ni per als ciutadans. Si tenien o tenen qualsevol dubte, estic a la seva disposició les 24 hores”, afirma en declaracions a l’ARA Balears.

El conseller insular explica que el cost de la fira s’eleva a 124.000 euros. El Consell l’ha finançada mitjançant dos pressupostos, els de 2016 i 2017. Segons Miquel Company, “també hi van col·laborar empreses i cooperatives com a patrocinadors i la Fundació Foment del Turisme, amb el suport de l’IDI (Institut d’Innovació Empresarial). Es féu una gran feina d’equip amb la implicació de tot el sector a través d’entitats com Fra Roger o les tres associacions de restauradors de Menorca”.

Company reitera que està tranquil perquè els tràmits, assegura, s’han fet correctament. En aquest sentit, atribueix les acusacions del PP a “interpretacions de l’oposició. Si estiguessin segurs, no haurien demanat un informe a Intervenció. Estic content que ho hagin fet. D’aquesta manera s’aclarirà com més aviat millor. Si hi hagués un error en la tramitació, ho assumiré i demanaré disculpes. Cal destacar que els imports i els pagaments que es van fer públics no es corresponen amb la realitat. Parlam d’un contracte de 18.000 euros que va passar tots els controls jurídics i econòmics i d’una factura de 6.500 euros revisada pels serveis econòmics. Les dues actuacions es van fer en dues empreses, de diferent CIF i funcions. Negar l’evidència són ganes d’intentar confondre la ciutadania i mentir”.

Aposta per la mostra

I ara ja toca pensar en la segona edició. Company explica que “la intenció de la Fira Arrels és agrupar productors, restauradors i consumidors en un mateix espai, per conèixer de primera mà els millors productes de Menorca, així com les possibilitats culinàries que ofereix l’illa. A més, hi ha un aspecte bàsic: que els del sector es coneguin entre ells, que iniciïn relacions comercials com ja va succeir en la passada edició, i posicionar Menorca en l’àmbit estatal com a destinació agroalimentària i gastronòmica”. Per tot, Miquel Company és rotund: “Continuarem treballant per consolidar-la. Ens ho han demanat entitats, persones destacades del sector, públic assistent i productors”.

El recinte firal de Menorca, a Maó, va acollir a finals del mes d’abril la primera edició de la Fira Arrels, un certamen organitzat pel Consell Insular i que tenia com a objectiu prioritari reunir produccions artesanals autòctones i cuina menorquina. De fet, un dels al·licients de l’esdeveniment era la presència d’importants xefs de l’illa, així com de l’exterior.

Els professionals gastronòmics van explicar a tots els assistents les potencialitats del producte local, tècniques d’elaboració i receptes. D’altra banda, també s’oferiren demostracions en directe de cuina de fusió. La Fira Arrels va convertir el recinte firal en una trobada de professionals que, a més a més, permetia als particulars degustar i també adquirir tot tipus de productes menorquins.

EDICIÓ PAPER 30/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF