Publicitat
Publicitat

GESTIÓ DE RESIDUS

El Consell pagarà 38 milions a Tirme fins al 2041 i li revisarà el contracte

Congela la taxa de fems en 131 € i l’oposició augura un gran forat

Els ciutadans de Mallorca continuaran pagant el mateix que l’any passat per la gestió dels residus. El ple del Consell va aprovar ahir, amb el suport del PP i el rebuig de l’esquerra, la congelació de la tarifa d’incineració en 131,36 euros per tona. L’acord implica un compromís amb la concessionària dels residus, Tirme, per retornar-li el dèficit tarifari de 38 milions que arrossega la institució a terminis fins a l’any 2041. Ara, s’iniciarà la revisió del contracte amb aquesta empresa. PSIB i MÉS votaren en contra de la decisió al·legant que s’està generant un forat de, com a mínim, 25 milions d’euros anuals.

“S’està intentant posar la concessionària al lloc que pertoca”, afirmà en el ple la consellera responsable de residus, Cati Soler, qui considerà el dia d’ahir com a “històric” per la congelació de la taxa dels fems. Soler explicà que la congelació s’ha produït gràcies que s’han reduït nou milions en dos anys els costos fixos de la concessionària; gràcies a l’acord amb la concessionària per pagar-li els 38 milions de dèficit tarifari de manera ajornada (cinc milions es paguen enguany i 1,2 milions es pagaran cada any fins al 2041) i gràcies a l’aplicació de la nova taxa dels llots (pel fang generat per les depuradores) que ja cobra la concessionària. “Tot això ens permet congelar la tarifa i posar el comptador a zero”, apuntà la consellera, qui també defensà que en el futur es podrà mantenir la tarifa congelada sempre que no s’alterin paràmetres com el del cost del petroli que el Consell no pot controlar.

L’exposició de la responsable insular no va convèncer els grups de l’oposició, que coincidiren a alertar que la decisió que prenia el Consell provocaria un fort dèficit a la institució. La portaveu del PSIB en aquesta matèria, Mercedes Garrido, acusà Soler de generar un dèficit de 25 milions pel cap baix amb la congelació de la tarifa. Segons ella, basa la congelació en elements extraordinaris, com el cobrament de 19 milions del Govern per llots dels darrers dos anys, o ficticis, a força d’inflar els ingressos prevists per l’entrada de fems de fora a cremar a Son Reus o de preveure un preu per l’energia que es genera a la incineradora més alt del que s’acabarà pagant. “Congelen la tarifa de manera tramposa”, però “estan fent trampes al solitari”, advertí Garrido, perquè el següent gestor s’ho trobarà. La consellera insular de MÉS, Magdalena Palou, recordà que 40 milions de dèficit tarifari s’han generat durant els dos anys que ha governat el PP i advertí que, si el Consell no els paga a Tirme, la concessionària podria reclamar fins a 67 milions. Augurà problemes per poder cobrar els llots al Govern i apuntà que es generarà més dèficit.

Soler acusà l’oposició de fer alarmisme. Insistí a defensar que l’any vinent no es crerà dèficit tarifari i advertí que enguany s’hauria pogut reduir la tarifa fins als 120 euros tona, precisament pels elements extraordinaris que s’incorporen, però l’any vinent s’hauria de tornar a incrementar. Advertí que si l’empresa no importa les tones de fems previstes, haurà de respondre ella. I anuncià que el proper dia 24 s’iniciarà la revisió del contracte amb Tirme “per ajustar-ho tot”.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF