Balears 19/07/2016

Es constitueix el Consell de Responsabilitat Social Corporativa de les Illes Balears

Funcionarà com a òrgan consultiu i en formen part representants de diferents àmbits de la societat

Jaume Ribas
2 min
La presidenta Francina Armengol i el conseller Iago Negueruela presidint la constitució del Consell d'RSC.

PalmaAquest dimarts ha tingut lloc al CaixaFòrum de Palma la reunió constitutiva del Consell de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) de les Illes Balears. La creació d'aquest òrgan adscrit a la Conselleria de Treball va ser acordada pel Consell de Govern de l'1 de juliol i té per objectiu el disseny d’una política de RSC per a les administracions públiques. Alhora actuarà com a òrgan consultiu i assessor del Govern en matèria de responsabilitat social corporativa, es dedicarà a la promoció i foment de la participació, col·laboració i coordinació entre organitzacions i associacions del sector, agents socials i econòmics i Administració pública, i elaborarà informes i estudis per respondre a les consultes del Govern i altres administracions.

El Consell de RSC està integrat per representants de diferents administracions, de les patronals i sindicats, de la UIB i d'altres organitzacions amb un paper destacat en l'àmbit de la responsabilitat social corporativa.

La presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha destacat que el Consell de Responsabilitat Social Corporativa de les Illes Balears serà un "canal de diàleg amb l'empresa privada". Armengol també ha volgut assenyalar que la constitució del consell és una aposta "pel consens i la participació activa", i que està en la mateixa línia que altres accions del Govern que presideix, com ara les clàusules socials per a les empreses que treballin amb l'Administració, el pla de lluita contra la precarietat laboral i l'augment dels recursos per a les polítiques actives d'ocupació.

Per part seva, el conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, ha dit que "l'Administració ha de ser exemple de bones pràctiques" referint-se a la creació d'aquest òrgan, que serà adjunt a la seva Conselleria. Així mateix, ha introduït Antoni Vives, que ha fet una conferència després de la reunió inaugural del Consell de RSC. Aquest mallorquí és soci principal de la consultoria Cumpetere i professor consultor de la Universitat d'Stanford. També ha format part del consell assessor d'algunes grans multinacionals, membre de la Comissió Assessora en Infraestructura de l'estat de Califòrnia i ha treballat com a gerent de desenvolupament sostenible del Banc Iberoamericà de Desenvolupament. Vives és un dels majors experts mundials en RSC, que ell prefereix anomenar Responsabilitat Social de l'Empresa (RSE) o Responsabilitat davant la Societat. El professor ha assegurat que "aquesta iniciativa demostra l'interès del Govern per la Responsabilitat Social de l'Empresa, però hem d'esperar a poder celebrar els resultats".

La Responsabilitat Social Corporativa

L'Observatori de Responsabilitat Social Corporativa defineix aquesta pràctica com "una manera de dirigir les empreses basat en la gestió dels impactes que la seva activitat genera en els clients, treballadors, comunitats locals, medi ambient i en la societat en general".

Segons ha assenyalat Vives en la seva conferència, "la societat comença a veure què hi ha darrere el maquillatge de les empreses" i alhora "les empreses comencen a veure que els convé tenir una societat pròspera". Així doncs, el professor s'ha mostrat convençut que és una tendència a l'alça, com abans també havia destacat la presidenta Armengol.

La RSC també té detractors, com el professor de la Universitat d'Alacant Antonio Aledo, que critica que la RSC de les grans empreses serveixin com a "simples accions cosmètiques" més encaminades a la publicitat i a guardar la bona imatge de les corporacions que no a produir beneficis en la societat.

stats