El Consell de Menorca prohibeix el lloguer turístic en els nuclis urbans tradicionals

La proposta que s'aprovarà en el pròxim ple de la institució permet excepcions en els nuclis costaners que estaran regits pels paràmetres de les urbanitzacions turístiques

L'equip de govern del Consell Insular de Menorca ha presentat avui la seva proposta de zonificació del lloguer turístic, que serà aprovada en el ple del mes de febrer pels partits que configuren el pacte (PSOE, Podem i Més per Menorca). Com era d'esperar, el tripartit continua protegint el sòl rústic i els nuclis urbans tradicionals. Durant la presentació, la presidenta del Consell, Susana Mora ha recordat que "sempre hem intentat arribar a acords amb tots els ajuntaments de l'illa, i fins i tot haguéssim acceptat un consens entre tots els consistoris però aquest no ha estat possible a causa de l'actitud i la intransigència dels pobles governats pel Partit Popular". Mora assenyala es Castell i Alaior. 

La presidenta de la màxima institució insular considera que "ens hem mogut amb les directrius que ja marcava el nostre Pla territorial insular. És l'eina per regular l'activitat que en tot moment ha estat reconeguda com a vàlida. Els municipis tenen una vocació residencial i el sòl rústic una finalitat agrària. L'objectiu que teníem era fer una proposta basada en la seguretat jurídica i cercant l'equilibri i un model d'illa conjunt amb els ajuntaments". La proposta que s'elevarà a ple recull que les zones turístiques, que tenen l'especificat de l'ús per a l'activitat, no seran un problema. Segons Susana Mora, "on fins ara només es podia llogar un habitatge unifamiliar, ara se'n poden posar al mercat  detot tipus. Cal remarcar que aquesta oferta és un 80% d'apartaments que tenim a Menorca". 

En canvi, les restriccions les trobam delimitades en sòl rústic. Per equilibrar la carta blanca en zones turístiques, el Consell pretén equilibrar-la amb la preservació d'una de les peculiaritats que diferencia l'illa com a destí. Per aquest motiu, Mora assegura que "no volem viure únicament del turisme i per tal de gaudir d'un model d'illa diferent és necessari optar pel camp i un paisatge únic a Balears. En qualsevol cas, els hotels rurals i els agroturismes es poden desplegar perfectament com ho han fet fins ara". 

Finalment, el principal focus de confrontació s'ha viscut amb la proposta que implica els municipis. Tots els ajuntaments de Menorca, segons la presidenta del Consell, havien arribat a un acord però aquest no s'ha concretat al 100% per l'oposició dels consistoris governats pel Partit Popular. Lluís Camps al Castell i Coia Sugrañes a Alaior han posat entrebancs a totes les iniciatives que s'han posat damunt la taula. Malgrat la prohibició en els nuclis tradicionals dels municipis de l'illa, el Consell empara excepcions com Fornells, es Grau, sa Mesquida, es Murtar, Cala Sant Esteve i Cales Coves, que esdevindran zones aptes.

EDICIÓ PAPER 17/02/2019

Consultar aquesta edició en PDF