El Consell de Mallorca vol gestionar els fons de l'impost turístic que es destinin als municipis

S'ofereix al Govern per fer-ne el repartiment a través d'una línia de subvencions

El Consell de Mallorca vol que el proper pla anual de l'impost del turisme sostenible li doni el poder de repartir entre els projectes municipals els fons recaptats. Així, la institució insular faria "d'intermediària": rebria els doblers del Govern que s'haurien de destinar als ajuntaments i obriria una línia de subvencions per finançar les seves propostes.

Ho ha anunciat Cosme Bonet, conseller insular d'Economia i Hisenda, al ple de la institució insular celebrat aquest dijous. "Ja ens hem ofert al Govern: nosaltres faríem el repartiment a través del departament de Desenvolupament Local" perquè, segons Bonet, "no té sentit que es presentin de cop més de 60 projectes a la comissió".

El conseller insular ha fet aquestes declaracions després que els tres grups de l'oposició (el PP, Ciutadans i El Pi) presentassin mocions al ple exigint que el Consell demani que s'impugni la decisió de la Comissió de l'impuls del turisme sostenible i es faci un nou repartiment dels 30 milions que es van recaptar entre el juliol i el desembre del 2016.

Mentre que l'oposició ha denunciat la "feina inútil" dels ajuntaments, que van presentar prop d'un centenar de propostes però cap no va ser escollida per la comissió –i, de fet, van mostrar obertament el seu malestar amb el repartiment dels recursos–, Bonet ha assegurat que "no són inútils" perquè "el Govern ha pres nota" i són susceptibles d'executar-se en properes convocatòries. 

"Entenc que el Govern s'ha equivocat", ha afirmat el conseller insular amb relació al repartiment dels fons entre els projectes de l'Executiu balear i els dels consells, "però diuen que ho tindran en compte amb vista a l'any que ve i jo m'ho crec", hi afegeix.

A més de les declaracions de Bonet, els representants del partit que formen el Pacte (el PSIB, MÉS i Podem) i l'oposició han compartit acusacions creuades, especialment amb els populars, als quals acusaven de criticar l'impost en un primer moment i ara opinar sobre com s'hauria de repartir. En aquest sentit, Mauricio Rovira, portaveu del PP al Consell, ha denunciat que es tracta d'un argument invàlid perquè, "si demanam que es reparteixi d'una altra manera, no significa que estam d'acord amb el fet que existeixi".

Les crítiques al Govern pel repartiment dels fons recaptats amb l'ecotaxa han arribat des dels grups de l'oposició de la institució insular, però també des de la FELIB, l'Ajuntament de Palma, el GOB, Amics de la Terra, ARCA i la CAEB

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF