El Consell de Mallorca, contra el parc fotovoltaic de la Caseta

La instal·lació, de 25 hectàrees, ja té el vistiplau de la Comissió balear de Medi Ambient

La comissió insular d'urbanisme del Consell de Mallorca ha aprovat aquest divendres un informe desfavorable a la intenció del Govern d'instal·lar un parc fotovoltaic a la finca de la Caseta, a Llucmajor, situat pràcticament a 200 metres del megaparc projectat a la Marina. El projecte preveu ocupar 25 hectàrees amb plaques fotovoltaiques i té el vistiplau de la Comissió balear de Medi Ambient des del 2014.

No obstant això, des de la institució insular afirmen que falta informació ambiental, com, per exemple, les qüestions agrícoles, ja que "són terres conreables i no espais improductius". De fet, els tècnics del Consell expliquen que, en el seu moment, es van obviar els informes del departament de Territori i del de Medi Ambient per elaborar el projecte, que demanaven, per exemple, mantenir un ramat d'ovelles a la zona i protegir la massa forestal.

L'informe desfavorable s'ha aprovat amb l'abstenció de Ciutadans i del PP (qui no veu tan clar el rebuig de, per exemple, l' Ajuntament de Llucmajor) i assegura que "s'hauria de mantenir la vegetació i la massa forestal, a més de protegir la zona". Aquest argument es basa en que el planejament urbanístic de Llucmajor, anterior al pla territorial de Mallorca, classifica aquests terrenys com a sòl rústic en zona de protecció paisatgística i/o ecològica, unes àrees que, segons el mateix pla general del municipi, "s'han de preservar i protegir contra altres usos i transformacions".

El pronunciament del Consell sobre la Caseta ha arribat el mateix dia que l'informe sobre el parc fotovoltaic de Santa Cirga, que s'ha aprovat per unanimitat i en el qual la institució insular també es mostra desfavorable a la instal·lació de les plaques fotovoltaiques per la seva important extensió i l'impacte ambiental que genera.

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF