El Consell vol que el Govern declari festiu el 31 de desembre per celebrar la Diada de Mallorca

El canvi de data s'aprovarà en un ple extraordinari dia 23

El Consell de Mallorca considera "imprescindible" per aconseguir "l'arrelament de la Diada" que hi hagi un dia festiu d'àmbit insular i, per això, aprofitant el canvi de data que ja ha aprovat la comissió especial de la Diada, vol demanar al Govern que declari festiu el 31 de desembre.

"Abans volem xerrar-ho amb els altres consells", ha explicat aquest dimarts Lluís Apesteguia, president de la comissió, "però les converses s'iniciaran després que el canvi de data s'aprovi en el ple", previst en principi per al 23 de desembre. Si es fes el canvi, les institucions insulars tindrien un dia d'elecció insular (a més de l'1 de març com a festa autonòmica), que a Mallorca seria el 31 de desembre, però que podria provocar perdre la segona festa de Nadal.

Apesteguia ha afirmat que moure la celebració del 12 de setembre al 31 de desembre no provocarà una millora de la participació i que, per això, des de la comissió "s'han marcat una sèrie de fites" per guanyar arrelament en la celebració, com que cada any vagi acompanyada d'una temàtica o l'organització d'un acte institucional a la Part Forana.

A més, es programarà un acte institucional "fora de l'àmbit de la Diada" que ha de servir per "reivindicar la institució", en el qual s'entregaran les medalles d'Honor i els premis Jaume II. Aquest esdeveniment es durà a terme, en principi, dia 24 d'abril (data en què va constituir-se el primer Consell de Mallorca) i així s'evitarà el solapament amb l'entrega de medalles d'Or de l'Ajuntament de Palma, que realitza el mateix dia 31 de desembre durant la festa de l'Estendard.

"Hem de veure com compatibilitzar les dues celebracions", afirmava Apesteguia, qui també assegurava que ja han començat els contactes amb Cort per trobar la manera de fer-ho. Després de l'aprovació del canvi per part de la comissió, en què s'ha rebut el vot en contra de Ciutadans (el PP no votava perquè va abandonar l'òrgan al setembre), la decisió passarà per ple. No s'hi esperen sorpreses i, davant la possibilitat que un nou govern popular canviàs de nou la Diada, Apesteguia ha opinat que "tots vam partir de la premissa que el 12 de setembre havia fracassat. Nosaltres pensam que el canvi de dia hi ajuda i tenim dos anys per demostrar-ho".

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF