Balears 31/03/2016

El Consell garanteix a Artà un pla per rehabilitar el monestir i l'entorn de Bellpuig i projectar-lo com a valor patrimonial

La inversió total serà d'1,1 milió d'euros, dels quals la institució insular ja n'ha consignats 400.000 en el pressupost d'enguany

Miquel Barceló
3 min
El monestir de Bellpuig és un exemple únic d'arquitectura del repoblament. / M. B.

ArtàEl Consell de Mallorca s’ha compromès a mantenir una inversió d’1,1 milions d’euros en la restauració del monestir de Bellpuig i el seu entorn. Aquesta és la mateixa xifra prevista el 2009, procedent d’inversions estatutàries. Però, durant la legislatura 2011-2015, aquesta partida fou desviada pel Consell, en mans del PP, a altres projectes, la qual cosa va suposar la reprovació de la presidenta anterior, Maria Salom, per part del Consistori d'Artà, inclòs el seu propi partit.

Aquest dijous, el vicepresident i conseller de Cultura, Francesc Miralles, i el batle d’Artà, Tomeu Gili, han acordat que en un termini de 15 dies una comissió mixta de tècnics de les dues institucions presenti projectes per recuperar el conjunt arquitectònic i tot l'entorn, per després concretar políticament un pla d’actuació dotat amb una inversió d’1,1 milió d’euros. De fet, el Consell ha anunciat que ja ha reservat en el pressupost d’enguany una partida de 400.000 euros per començar el projecte que s’haurà de concretar a les properes setmanes.

Bellpuig és patrimoni públic des del 1999. El 2009 es proposà convertir el monestir en un centre d’interpretació d’esglésies del repoblament, projecte que avui, s’assegura des del Consell, "és inviable, entre altres motius per una qüestió de normativa territorial".

Caducat el pla d’intervenció inicial, però assegurada la inversió, queda ara la projecció tècnica i una posterior definició política sobre quin ús ha de tenir Bellpuig, una vegada que s’hagin restaurat les edificacions i recuperat tot l'entorn. L’Ajuntament estaria disposat a fer-se càrrec de la gestió del futur espai rehabilitat, segons el batle. De totes maneres, tots els compromisos i acords que se’n derivin "s’hauran de plasmar en un conveni", segons el Consell.

Membres del Consell i de l' Ajuntament reunits per posar les bases d'una futura actuació a Bellpuig.

Artà vol redactar a mitjan termini un projecte promocional del seu patrimoni, amb el poblat prehistòric de ses Païsses com a principal atractiu, i posar en valor tot el seu paisatge. Possiblement, dins aquest projecte municipal, Bellpuig hi tindrà un encaix especial. Pel batle d’Artà, "Bellpuig no ha de ser un element estrany dins Artà, que és el que ha estat fins ara: una propietat del Consell, degradada, sense ús… Per tant, que Bellpuig s’integri dins la protecció i difusió del patrimoni del municipi és molt important. I que una institució com el Consell véngui i ens digui que farem feina junts no passa gaire sovint. Normalment et diuen 'farem això', tant si t’agrada com si no. Aquest canvi de mentalitat és molt important".

Quasi vuit segles d'història

El monestir de Bellpuig fou construït el 1240 per la comunitat dels monjos premonstresos arribats a l’illa, amb l’onada del repoblament, des de l’abadia de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, de la comarca catalana La Noguera. A Artà, s’hi estigueren fins al 1425. En partir, el conjunt monacal passà a tenir un ús agrícola i la imatge de la verge es traslladà al santuari de Sant Salvador, al poble d’Artà. La família Truyols donà la finca al Consell el 1999. Durant el 2004, el conjunt arquitectònic fou declarat Bé d’Interès Cultural (BIC) per la institució insular. El deteriorament s’ha anat agreujant en els darrers anys, per la manca d’inversió en la conservació.

stats