Balears 15/12/2016

Coneixes la història de la tortuga 4.715?

El GOB Menorca reivindica la protecció de la tortuga mediterrània davant la captura i la tinença il·legal d'aquesta espècie protegida

J. Salmeron
3 min
Tortugues mediterrànies.

Palma"Una tortuga que vivia al seu hàbitat natural va ser sostreta de la natura per una persona que volia tenir-la com a mascota a casa. Finalment, quan els al·lots de la casa es van assabentar que la tortuga de terra o mediterrània era una animal silvestre, la van retornar al seu hàbitat, contents de saber que tornava a la seva llar."

.

Aquesta és una història que ha publicat el GOB Menorca a la seva web per reivindicar la protecció de la tortuga mediterrània davant la captura i la tinença il·legal d'aquesta espècie, que està protegida arreu del món. La història podria no ser fictícia, tal com apunten els ecologistes. De fet, els serveix de pretext per explicar que, el 2008, un científic estudiós d'aquesta espècie va marcar una tortuga, amb unes petites osques a les plaques del marge de l'animal (on no els provoca cap mal), el número 4715. En aquell moment, la tortuga era una femella adulta i vivia 'tranquil·la' prop de les dunes del paratge natural de Son Bou. El 2013, després de cinc anys, el mateix científic va comprovar que la tortuga encara continuava a les mateixes dunes.

El GOB explica que, a partir d'aquell moment, no es va saber res més de "la nostra amiga 4.715". Fins enguany, quan la tortuga va aparèixer extraviada i desorientada en un carrer de Maó. "Amablement, una persona la va recollir del mig del carrer i la va dur al centre de recuperació de fauna silvestre", expliquen els ecologistes. Allà van saber que es tractava de la tortuga 4715. Després de passar un control veterinari i de comprovar que es trobava bé, va tornar un altre cop "al lloc d'on mai havia d'haver sortit", de Son Bou.

Encara que vagin lentes, les tortugues poden recórrer més distància de que ens pensam. Però "és evident", afirma el GOB, que aquesta tortuga, la 4715, "no va arribar pel seu mateix peu des de Son Bou fins als carrers de Maó. Alguna persona se la va endur deliberadament". Possiblement igual que la història que hem contat a l'inici.

/ CAIB

Tot i que a Menorca l'estat de conservació de la tortuga mediterrània és òptim, "no podem oblidar", apunten els ecologistes, que aquesta espècie "està protegida en l'àmbit internacional, ja que la seva distribució es confina gairebé només a l'àrea mediterrània i la pèrdua progressiva del seu hàbitat, en moltes zones, fa que se la consideri com a espècie amenaçada".

Des del centre de recuperació de fauna silvestre del GOB Menorca participen en projectes de reintroducció de tortugues mediterrànies provinents de captivitat en zones on aquesta espècia s'ha extingit. Així, explica el GOB, ja se n'han repoblat zones de Catalunya i València.

Les tortugues que arriben procedents de captivitat "no sempre estan en les millors condicions", assenyala l'entitat. "De vegades han patit mossegades de rata, ja que no sempre es poden amagar adequadament si es troben en patis particulars". De la mateixa manera que "tampoc no solen tenir un estat nutricional òptim, ja que moltes vegades s'alimenten de restes vegetals que consumim els humans", i no de les més de 30 espècies vegetals silvestres de les quals s'alimentarien si visquessin en llibertat.

Per acabar, tot i que la tortuga 4715 es va salvar, el GOB fa una crida perquè no es treguin aquests animals del seu hàbitat natural.

stats