Concentració a Balears per rebutjar les polítiques de la UE amb els refugiats

A la seu de CCOO, sindicats, entitats i partits polítics s'han mostrat en contra del preacord entre UE i el govern de Turquia

"És vergonyós, il·legal i vulnera la Carta Internacional de Drets Humans". D'aquesta manera, diverses entitats de les Illes han protestat contra el preacord entre la Unió Europea i Turquia per gestionar la crisi dels refugiats.

Davant la possibilitat de les expulsions col·lectives, les organitzacions  signants del manifest denuncien que la UE "tracta els refugiats i les refugiades com a moneda de canvi amb el govern de Turquia". En aquest sentit, recalquen que s'han "abandonat els valors i els principis que configuren la UE". 

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, ha fet una piulada amb imatges de la concentració. De fet, UGT, CCOO, Podem, PSIB-PSOE i MÉS, entre molts d'altres, han signat el manifest:

En el manifest, es lamenta que la UE ha incomplit la legalitat internacional i que "dóna via lliure" a les devolucions sumàries en calent. Les organitzacions recorden que els refugiats " són éssers humans que fugen de la guerra i cerquen la protecció internacional". Per aquest fet, critiquen que se'n faci "una mercaderia", ja que "pagar a Turquia no eliminarà el perill a què estan exposats".

La UE refà l'acord

Davant les múltiples queixes d'organitzacions internacionals, Brussel·les s’ha vist obligada a fer front a la realitat. No hi haurà expulsions col·lectives i tots els refugiats que arribin a Grècia podran demanar asil. “Els casos s’estudiaran un per un”, avancen fonts comunitàries.

La Comissió Europea ha matisat la seva posició una setmana més tard que el seu president, Jean-Claude Juncker, en defensàs la legalitat. “No es faran expulsions automàtiques”, expliquen les mateixes fonts. Es tracta que el pacte “sigui factible i viable”. 

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF