Balears 08/08/2013

Company torna a Cabrera per amollar dues tortugues

Dues tortugues, periodistes, biòlegs, un militar, el conseller de Medi Ambient Biel Company i el president José Ramón Bauzá assistiren a l'esdeveniment

Laia Seró
2 min

CabreraDues tortugues, periodistes, biòlegs, un militar, el conseller de Medi Ambient Biel Company i el president José Ramón Bauzá. El vaixell és a punt de salpar cap a Cabrera, però els convidats d'honor són els dos rèptils: seran alliberats a la mar com marca la tradició estiuenca del programa de recuperació de Marineland. Benvinguts a bord.

Els dos exemplars de tortuga babaua ( Caretta carett a) amollats ahir foren rescatats gràcies a l'avís de dos pescadors. Una estava enredada en una xarxa i l'altra patia una infecció. La responsable de Marineland, Glòria Fernández, denuncià que "cada pic hi ha més intoxicacions" per la contaminació de l'aigua i que les tortugues quan tornen on han nascut per pondre els ous sovint es troben que "on hi havia una platja meravellosa ara hi ha un gran complex hoteler".

Entre nàutiques i polos de marca, Company, que tornava a Cabrera després de les seves polèmiques escapades a l'illa, es mostrà satisfet que el museu -reobert fa poc- "s'hagi pogut obrir cada dia", encara que just sigui dues hores (12 -14 h) "per falta de recursos", segons el guia turístic Patxi Gordiola. De la demanda d'Oceana d'ampliar la superfície protegida del parc, el conseller se'n desentengué: "Són aigües del Ministeri que no depenen del Govern". Del maig a l'octubre, tres militars fan tasques de manteniment per rotacions a l'illa. "A l'hivern, puntualment, venim i feim maniobres", explicava el sergent Pacios, mentre el director del parc, Jorge Moreno, deia que "no s'hi pega cap tir". Des que Cabrera fou declarada Parc Nacional, la presència militar ha minvat progressivament. "Cada cop hi ha més Ibanat i menys exèrcit", diu el tinent Esporera.

Enguany, s'ha reprès l'amollada, que l'any passat no es féu per "donar exemple i estalviar', va dir llavors Marineland. Ahir, però, Company assegurà que va ser "perquè no hi hagué manera de quadrar agendes".

stats