Publicitat
Publicitat

La Comissió de diputacions, cabildos i consells demana a l’Estat que els permeti “reinvertir el superàvit”

La comissió s’ha reunit avui a Eivissa, on ha demanat que se’ls reconegui “la responsabilitat” que han tingut en la millora dels comptes públics

Les diputacions, els consells i els cabildos d’Espanya han dit "basta". Creuen que se’ls ha de “reconèixer l’esforç dels darrers anys” i demanen que se’ls permeti “reinvertir el superàvit”. “És molt difícil explicar a un veí que hi ha doblers al banc i que no es poden fer servir per millorar la seva situació”, ha explicat el president accidental de la comissió, Francisco Javier Iglesias.

Així, la comissió s’ha adherit a la resolució que la Federació Espanyola de Municipis va aprovar el passat mes d’abril per sol·licitar més flexibilitat amb la norma de despesa. Ho han fet, diuen, per unanimitat, havent-hi representants de tots els partits (malgrat que la majoria són del PP i del PSOE) i amb un missatge que “ningú no pot reprovar la gestió” d’aquestes administracions supramunicipals, que si bé han reconegut “la responsabilitat” que han tingut “en aquesta situació de crisi” ara no ho poden fer quant a la milloria. “Existeixen molts ajuntaments petits i diputacions provincials amb deute zero”, ha sentenciat Iglesias.

En aquest sentit el president del Consell d’Eivissa, Vicent Torres, ha posat el seu consell com a exemple. Ha assegurat que l’any 2016 es va tancar amb un superàvit de 20 milions d’euros al banc, que es podrien emprar “per contractar gent allà on faci falta”. També ha indicat que molts ajuntaments podrien, per exemple, “augmentar la plantilla de Policia Local” si el govern central ho permetés.

La gestora del PSOE prepara una esmena

En aquest sentit la gestora del PSOE prepara una esmena a la proposta de Pressupostos Generals de l’Estat que s’ha d’aprovar al Congrés dels Diputats. La responsable de Política Municipal, María Dolores Padrón, ha defensat que el compromís de la gestora amb les diputacions i els cabildos “és ferma”. “Són aquestes institucions les que han servit de suport per a qui pitjor ho ha passat, fins i tot quan la Llei de municipis impulsada per l’Estat ho ha dificultat”, hi ha afegit Padrón en referència al sostre de despesa. Segons la socialista, aquestes institucions supramunicipals “han sortit reforçades de la crisi” i ara s’ha de començar a “reinvertir” el superàvit per fomentar polítiques d’ocupació i socials i perquè els ciutadans duguin millor que fins ara “la convivència”.

A més, a llarg termini, la gestora del PSOE aposta per un debat sobre la reforma de la Constitució que reculli les competències i el model de finançament d’aquestes administracions i aposta per “una manera de governar més propera al ciutadà”.

President accidental

Malgrat que el president de la Diputació de Salamanca, Francisco Javier Iglesias, ha estat el president accidental de la comissió, el lloc, l’ocupa el president de la Diputació Provincial de Jaén, Francisco Reyes Martínez, qui ha hagut de ser ingressat a primera hora a un centre mèdic d’Eivissa a causa d'un fort dolor al pit. Al començament de la reunió Iglesias li ha desitjat una ràpida recuperació i ha explicat que “arrossegava problemes des de feia dies” i que, fins i tot, “fins a darrera hora no havia pogut confirmar la seva assistència a Eivissa”. Creu que en els darrers minuts “s’ha relaxat” i això ha pogut ocasionar “els problemes que ha patit”.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF