Balears 16/05/2017

Comencen les tasques de localització i revisió dels jaciments arqueològics del Parc Nacional de Cabrera

Fins aquest divendres, 19 de maig, el vaixell de busseig 'Neptuno' de l’Armada realitzarà aquestes feines

Ara Balears
2 min
La campanya científica sobre arqueologia submarina del Parc Nacional de Cabrera, impulsada pel Departament de Patrimoni del Consell de Mallorca en col·laboració amb l’Armada

PalmaFins aquest divendres, 19 de maig, el vaixell de busseig 'Neptuno' de l’Armada realitzarà tasques de localització i revisió de l’estat de conservació dels jaciments arqueològics subaquàtics que hi ha en aigües del Parc Nacional de Cabrera. El 'Neptuno' ha agafat el relleu al vaixell 'Las Palmas', que ha duit a terme la primera fase del projecte, iniciat el passat 3 de maig.

Amb la tripulació del 'Neptuno' –formada per una quarantena de persones, entre elles 14 bussejadors– viatgen els arqueòlegs de Patrimoni del Consell de Mallorca, dos d’ells, arqueòlegs subaquàtics –Sebastià Munar i Carles de Juan–. Avui, tots han compartit una jornada de feina amb representants de les institucions que col·laboren activament en el projecte: el Departament de Patrimoni del Consell de Mallorca i l’Armada, amb el suport logístic del personal del Parc Nacional de Cabrera.

A la jornada de feina també han participat el vicepresident primer, Francesc Miralles; el comandant del Sector Naval de Balears, Juan Moreno; la directora insular de Patrimoni, Kika Coll; el director insular de Cultura, Rafel M. Creus; el cap d'Arqueologia del Consell, Jaume Cardell, i els diferents comandaments del vaixell 'Neptuno'.

La jornada de feina s’ha centrat al voltant del derelicte conegut pel nom de Cabrera XIV, descobert l’any passat. Primer ha estat localitzat a través del sonar d’escombratge lateral amb què va equipat el vaixell 'Neptuno', que permet reconèixer el fons marí, localitzar i establir la dimensió del jaciment. Posteriorment s’ha procedit a la immersió d’un robot de control remot no tripulat, que és l’encarregat d’enregistrar imatges del derelicte enfonsat quan aquest es troba a més de 50 m de profunditat. Posteriorment s’avalua la necessitat o no de dur a terme immersions amb bussejadors per afinar la informació sobre la troballa i el seu estat de conservació.

“S’ha de destacar l’alta qualitat científica de la campanya”, explica Carles de Juan, arqueòleg subaquàtic que forma part de l’equip del Consell de Mallorca. “Es tracta d’una veritable experiència pilot de col·laboració entre l’administració de cultura i l’Armada, sense la qual seria impossible dur-la a terme", hi afegeix. Només podem protegir allò que coneixem i per això són molt importants campanyes d’aquest tipus”.

stats