El Col·legi de Pilots considera justificada l'expulsió de les dues passatgeres de Vueling

L'associació professional afirma que "la màxima autoritat d'un vol és el comandant, qui, d'acord amb les normatives, és responsable de la seguretat de l'aeronau"

El Col·legi Oficial de Pilots de l'Aviació Comercial ( Copac)  ha assegurat que la decisió d'expulsar un passatger d'un avió "mai és arbitrària", per la qual cosa considera que l'expulsió de dues viatgeres d'un avió de Vueling, de Barcelona a Maó, ha d'estar justificada.

La passatgera expulsada d'un vol de Vueling per parlar en català defensa que no va perdre els nervis davant l'hostessa

"La màxima autoritat d'un vol és el comandant, qui, d'acord amb les normatives aeronàutiques, és responsable de la seguretat de l'aeronau, les persones i la càrrega a bord", indica l'agrupació de pilots en al·lusió al cas de dues passatgeres que van denunciar que les havien tretes d'un avió de Vueling el passat 11 de novembre per parlar en català. 

Copac  indica que, si un passatger es comporta de manera que pugui posar en risc la seguretat del vol o falta al respecte a un membre de la tripulació, és obligada "la seva expulsió immediata de l'aeronau".

"El comandant, sobre la base del seu criteri professional i independència, adoptarà la decisió que consideri més oportuna davant un passatger insubordinat, complint la normativa aeronàutica", incideix l'associació professional.

L'Organització Internacional d'Aviació Civil té tipificats els diferents "nivells d'amenaça a la normalitat i la seguretat del vol" i les companyies regulen els seus procediments d'acord amb aquestes normes, ressalta  Copac .

Els usuaris del transport aeri han de saber que poden ser expulsats si no es comporten "de manera cívica i educada amb la tripulació i amb la resta del passatge", hi afegeix.

Finalment, el Col·legi Oficial de Pilots expressa la seva "preocupació pel significatiu augment en els darrers anys del nombre d'incidents amb passatgers a bord, que suposen un risc per a la seguretat dels vols".

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF