Balears 07/08/2013

El Col·legi de Biòlegs critica les retallades en prevenció

Els professionals demanen rapidesa davant el risc de plagues

Mercè Pinya
2 min
Els operaris continuaven fent feina ahir per talar i retirar els pins afectats per l'incendi a la carretera d'Andratx a Estellencs.

Andratx.El Col·legi Oficial de Biòlegs de les Illes Balears s'afegeix a les crítiques sobre una manca de polítiques efectives de gestió forestal i apunta a les retallades com la benzina que atià l'incendi que ha afectat 2.335 hectàrees de la serra de Tramuntana i que encara no s'ha donat per extingit. "S'ha demostrat la importància cabdal de tenir un ens especialment dedicat a les tasques de gestió forestal", diu l'informe que aprovà aquest dilluns la junta de govern del Col·legi en referència a l'Institut Balear de la Naturalesa (Ibanat), que depèn de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori. "No són acceptables les retallades i acomiadaments quan el cost dels incendis que no s'eviten, o no es detecten, o no es controlen a temps supera amb escreix el suposat estalvi", afegeix.

Cost econòmic superior

Els biòlegs qüestionen que les polítiques de retallades del Govern balear pel que fa a prevenció d'incendis poden acabar tenint un cost més elevat, tant econòmicament com ambientalment. "El cost de l'operació d'extinció, amb centenars de persones i desenes d'aeronaus treballant tota una setmana, ha resultat molt més gran del que hauria costat mantenir una plantilla adequada, formada i preparada per assegurar una detecció primerenca i una actuació tan immediata com eficient".

Sobre l'autor del foc, Ignacio Gómez Heredia, de 44 anys, imputat per un delicte d'incendi forestal per imprudència greu i que es troba en aquests moments en llibertat provisional, consideren que és "materialment impossible controlar l'estupidesa o mala fe de qui comença un incendi, però sí que se'n pot minimitzar el risc i estar preparat per una gestió ràpida i eficaç".

En qualsevol cas, més enllà de les crítiques, els professionals feliciten l'actuació de totes les persones que han participat en les tasques de control i d'extinció de l'incendi, la coordinació de la qual "ha estat prou bona".

Afectacions ambientals

L'enorme extensió de l'incendi ha suposat una catàstrofe ecològica per al medi ambient de Mallorca i, en aquest sentit, el Col·legi de Biòlegs ressalta que una part important dels boscos que s'han cremat eren ecosistemes de valor excepcional.

El trencapinyons, un "ocell endèmic de gran valor", és una de les espècies que depenen dels pinars autòctons i que hi han evolucionat, indiquen.

Quant a la recuperació dels boscos cremats, els professionals creuen que "serà variable segons l'indret i la maduresa del bosc". L'informe assenyala que a les zones on s'havia fet carbó de manera intensiva i damunt les marjades, la recuperació es podria fer en dècades; en canvi, als costers litorals, amb forts pendents, "assolir l'estat ecològic del bosc madur pot tardar segles".

Segons apunten, ara cal treballar per a la recuperació ambiental de l'espai cremat de manera ràpida per evitar l'erosió que poden provocar les primeres pluges de finals d'estiu i, igualment, insten a evitar el risc "de primer ordre" de plagues forestals, "que amb l'ingent volum de fusta morta poden ser d'una gravetat inusitada" i per això demanen una "acció governamental fonamentada, decidida i efectiva".

stats