El Coiba atorga beques de formació i congressos a 189 infermeres per 90.000 euros

L'entitat col·legial considera que la formació contínua i l'actualització i ampliació de coneixements és imprescindible per a tots els professionals

El Col·legi Oficial d'Infermeria de Balears (Coiba) ha atorgat a 189 infermeres col·legiades beques per 90.000 euros, un 45% més que l'any anterior, com a ajuda per a la matrícula i les despeses dels cursos de  postgrau fets el 2017, o per a la presentació de les seves investigacions en congressos i jornades.

Les beques de formació beneficien 118 infermeres de les Illes, ha informat el Coiba en un comunicat, en què detalla que han fet cursos d'expert i màster en farmacoteràpia per a infermeria, urgències i emergències, de gestió sanitària o de nutrició i  alimentació.

També s'han atorgat beques per a la formació de postgrau en atenció geriàtrica i gerontològica, infermeria escolar, nounats, oncologia o metodologia d'investigació, entre d'altres.  L'entitat bancària la Caixa col·labora amb una aportació a aquest pressupost d'ajudes a la formació.

A més, un total de 71 infermeres rebran ajudes per haver presentat pòsters o comunicacions sobre els seus projectes de recerca en congressos nacionals o internacionals al llarg del 2017.

Destaca l'activitat de les llevadores de Balears en els congressos del seu àmbit, pels estudis sobre la lactància, les alternatives analgèsiques durant el part, els diferents tipus de part (a casa, a l'aigua...) el tractament de les lesions i de la depressió postp art.

La salut mental també és una àrea d'interès especial de les infermeres de les Illes, que durant el 2017 han participat en congressos i jornades amb diferents treballs sobre el trastorn bipolar, l'ansietat, els grups d'autoajuda, l'hospital de dia psiquiàtric, la cura dels  cuidadors i altres assumptes d'aquest camp.

També destaca l'interès en diferents aspectes de l'atenció comunitària (primària), la gestió de casos, el tractament del dolor postoperatori, la seguretat del pacient i l'alimentació.

La responsable de la Comissió de Formació del Coiba, Marina Salas, ha destacat que "les infermeres de les Balears són molt actives, actualitzen constantment els seus coneixements i investiguen per millorar les cures que atorguen als pacients".

Precisament per això, el Coiba ja havia previst un notable increment del pressupost destinat a això, passant de 62.000 euros el 2016 a 90.000 el 2017. "És un orgull poder invertir una part de les quotes que paguen els col·legiats a la seva pròpia formació, en  benefici dels nostres pacients ", ha indicat.

Un estudi del 2016 sobre la situació sociolaboral i professional de les infermeres a Balears, encarregat pel Coiba, va destacar aquest gran interès per la formació. Va revelar que, en el moment de l'enquesta, un 3% de les persones tenien o cursaven un doctorat, un 34% estudiaven o ja tenien un màster oficial, un 59% tenien títols de postgrau propis d'alguna universitat, un 18% tenien una especialitat d'infermeria, un 13% tenien també altres títols universitaris i un 27% tenien altres títols no universitaris.

L'entitat col·legial considera que la formació contínua i l'actualització i ampliació de coneixements és imprescindible per a tots els professionals, incloses les infermeres, "atès l'alt ritme d'innovació en cures i els avenços en salut que, sens dubte, poden beneficiar els pacients  "

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF