Coia Sugrañes podria haver llogat il·legalment el seu xalet

En el moment de presentar la declaració responsable no s'havia iniciat el procés per obtenir la cèdula d'habitabilitat perquè no existia el certificat de final d'obra

Amb el nom de Villa Dolce Vita, aquest xalet ubicat al passeig marítim de la urbanització de Sant Jaume, a Alaior, fa camí de convertir-se en el principal maldecap de la batlessa del municipi, Coia Sugrañes, ja que la també diputada autonòmica i presidenta del Partit Popular a Menorca és la copropietària en la societat Pons Sugrañes CB.

Segons ha pogut saber l'Ara Balears, la Villa Dolce Vita s'ha estat llogant durant tot l'estiu de manera pública a través d'internet per 234 euros el dia, però sense el certificat de final d'obra i cèdula d'habitabilitat. La mateixa batlessa va reconèixer fa unes setmanes que el xalet s'havia llogat, tot i que sempre dins la legalitat. En aquest sentit, Sugrañes realitzà unes manifestacions en les quals assegurava que disposava del certificat de final d'obra i habitabilitat del Col·legi Oficial d'Arquitectes. També deixà clar que va presentar al Consell Insular la declaració responsable per poder llogar turísticament la Villa Dolce Vita, que es va acabar de construir el passat mes de juny.

L'Ara Balears ha pogut contrastar que en el moment en què Coia Sugrañes presentà la declaració responsable al Consell no tenia ni la finalització d'obres ni la cèdula d'habitabilitat. Cal recordar que una declaració d'aquest tipus és un document subscrit pel titular de l'activitat o representant que manifesta que compleix tots els requisits urbanístics exigits per la normativa vigent, que disposa de la documentació acreditativa i que es compromet a mantenir-ne el compliment durant el temps en què dugui a terme l'activitat. Es confia en la bona fe de l'administrat perquè és córrer el risc de rebre una inspecció i ser sancionat.

Una vegada que Coia Sugrañes presenta la declaració responsable, emparada per la llei que estableix la tramitació pertinent, segons fonts properes al Consell Insular es detecta que, en el moment de la declaració, no s'havia iniciat el procés per obtenir la cèdula d'habitabilitat perquè no tenia el certificat de final d'obra. Ara serà el Consell Insular qui haurà o no de moure fitxa. Quan s'oficialitzi aquesta presumpta irregularitat, el departament d'Ordenació Territorial hauria d'obrir una investigació en forma d'expedient per clarificar si el lloguer turístic de la Villa Dolce Vita s'ha realitzat dins el marc legal.

La Dolce Vita que persegueix Sugrañes

El xalet de la propietat Pons Sugrañes CB ja va ser notícia per obtenir una llicència d'obra en tan sols tres dies, aconseguint així evitar l'efecte que hauria tingut en l'autorització l'anul·lació del Pla General de l'any 2009, que arribà sis dies més tard. L'equip de govern sempre ha defensat que, a banda d'aquesta llicència, també van rebre el mateix tracte en aquella junta de govern extraordinària fins a set sol·licituds més que hi havia damunt la taula.

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF