Cladera: "Pagam interessos per uns doblers que ens haurien d’haver arribat com a finançament ordinari"

Les Balears han pagat 257 milions d'euros a l'Estat des de 2012 en concepte d'interessos 

Acollir-se als mecanismes de liquiditat de l’Estat no surt de franc a les Balears. Des del 2012 i fins a juliol d’enguany, la hisenda autonòmica ha retornat més de 1.000 milions d’euros a l’Estat pels crèdits procedents del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), el Fons de Proveïdors (FP) i el Fons de Facilitat Financera (FFF), que han estat les modalitats a què Balears s’ha hagut d’acollir des de 2012 per obtenir liquiditat.

Des del 2012, les Balears han retornat a l’Estat poc més d'un milió d'euros, el 26% dels quals, 257 milions d’euros, correspon a interessos i a comissions de les operacions. La resta, 747 milions d’euros, són les amortitzacions pactades, és a dir, la devolució de la quantitat prestada. 

La consellera Cladera ha reconegut que “sense accés als mercats tradicionals de deute, on Balears ha obtingut liquiditat, era obligat haver de recórrer als mecanismes de liquiditat”. Però és un “contrasentit” que Balears hagi de “demanar crèdits a l’Estat i pagar-ne els interessos posteriorment si és el mateix Estat el que ens ha condemnat a un infrafinançament que ha provocat gran part del nostre deute públic”. Per la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, “l’Estat ens ha oferit com a crèdits allò que hauria de ser part del nostre finançament ordinari i, a més, ens ha cobrat interessos”.

La Conselleria reclama que l’any 2016 es va haver de tornar a l’Estat més d’un 30% del FLA que es va rebre per pagar les amortitzacions i interessos dels mateixos mecanismes generats en els anys anteriors. Enguany, ja s’han superat els 375 milions d’euros en aquest mateix concepte i, a final d’any, s’haurà hagut de fer servir la meitat del FLA per tornar el deute anterior.

“És una situació absurda, que només fomenta el control financer del govern central cap a les comunitats autònomes i que cal redreçar”, ha afirmat Cladera, qui ha recordat l’aposta ja coneguda de Balears per la reestructuració del deute: “Hem parlat de condonació de part del deute amb el ministre Montoro i també ho hem proposat en el si del comitè d’experts com a base per iniciar un nou model de finançament”. 

EDICIÓ PAPER 16/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF