TURISME

Ciutat per a qui l’habita rebutja MÉS

El col·lectiu no accepta el premi Sinofós dels ecosobiranistes de Palma

Incòmodes, perquè no cerquen premis de partits. Ciutat per a qui l’habita va enviar ahir un comunicat per avisar que rebutja el premi Sinofós 2017 que MÉS per Palma li vol concedir. També es van mostrar sorpresos. Reben un reconeixement que està dedicat a valorar la feina per fer una ciutat més habitable, inclusiva i democràtica des d’una formació amb un discurs “que no està en consonància amb les seves actuacions”, amb paraules del col·lectiu. I molt manco, diuen, amb les seves principals reivindicacions.

La turistització de Ciutat, agreujada pel lloguer turístic i amb conseqüències com la gentrificació o la desaparició dels comerços tradicionals que són substituïts per grans multinacionals, és el que intenten combatre des de Ciutat per a qui l’habita. És per això que han estat especialment crítics amb les decisions i polítiques preses a les institucions en què MÉS té representació, tant el Govern com l’Ajuntament de Palma.

De fet, representen una de les principals veus que denuncien els efectes de la massificació turística. Ahir la van tornar a alçar per dir que MÉS ha tingut “moltes oportunitats de premiar-nos amb accions políticament i socialment més valuoses que els premis Sinofós”, com accions més contundents per garantir l’accés a l’habitatge a Palma o per fer de les places i els passeigs un lloc lliure “de vies de trànsit ocupades pel consumidor-turista”. MÉS tampoc va estar present a la manifestació de #FinsAquíHemArribat ni en va fer cap declaració, “com si res no hagués passat el 23 de setembre”. Les seves solucions no basten per arreglar el problema i per això rebutgen el premi.

Responsabilitats

Des de Ciutat per a qui l’habita també proposen als ecosobiranistes que “instin” la directora general de Turisme, Pilar Carbonell, a contestar les preguntes que li han realitzat.

Tant a Carbonell com al director de l’Agència Balear de Turisme, Pere Muñoz, i el vicepresident Biel Barceló se’ls haurien d’exigir responsabilitats i explicacions sobre “els diversos casos de tractes de favor en què es troben assenyalats per la justícia” i “una depuració de responsabilitats”. Així, creuen, la seva feina com a moviment social estaria més ben reconeguda.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF