Ciutadans no descarta anar al Constitucional si es materialitzen algunes de les 136 propostes de foment del català

La formació marca com a línia vermella que el Govern s'immisceixi en l'ús de la llengua en l'àmbit privat

El portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, assegura que la formació estarà molt pendent de l'aplicació del Pla d'actuacions en matèria lingüística aprovat dijous passat pel Consell Social de la Llengua Catalana. En declaracions a l' ARA Balears, assegura que " hi ha indicis de possible anticonstitucionalitat" en algunes de les propostes, si bé s'ha mostrat molt prudent respecte d'aquest tema perquè una hipotètica impugnació "només la podem prendre quan això es concreti en algun tipus de proposta legal".

Amb tot, la formació ja marca una línia vermella: que el Govern no intenti legislar sobre l' ú s del català en l'àmbit privat. En aquest sentit, Pericay destaca que hi ha "mesures que anticipen que hi hagi normativa que obligui a utilitzar el català en l' àmbit socioeconòmic, o de les empreses, per part dels treballadors". També assenyala que es pugui exigir el requisit d'utilitzar el català per obtenir una llicència d'obertura d'un negoci. En ambdós casos, ha dit, "si això és així, com indica el document, hi hauria probablement un indici d'anticonstitucionalitat".

El portaveu de la formació taronja recorda que estan en desacord amb la majoria de mesures en matèria lingüística adoptades pel Govern Armengol. Amb tot, afirma que, fins ara, s'han limitat, en general, a fomentar l'ú s del català en l'àmbit de l' administració, "on el català té rang de llengua oficial". Ara bé, ha afegit, "quan es traspassa el camp d' allò públic a allò privat, convertir el rang del català en un requisit, que és el que sembla que vol fer aquest pla de política lingüística tal com el coneixem, aquí sí que estam superant clarament la frontera de la Constitució, sobretot del que representa la Constitució, que és la igualtat de drets i de deures de tots els espanyols".

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF