IMAS

Cirer va pactar llogar un centre de menors en una ANEI

Ja havia perdut les eleccions i l’actual Consell de Mallorca va signar-ne el contracte

L’IMAS va pactar establir un centre de menors en una ANEI (una Àrea Natural d’Especial Interès) d’Alaró durant la presidència de Catalina Cirer, quan el PP ja havia perdut les eleccions del 2015. L’acord va fer-se per adjudicació directa i l’actual equip de govern del Consell de Mallorca va firmar-ne el contracte, amb Margalida Puigserver (MÉS) com a presidenta de l’IMAS.

Els usos sociosanitaris com els que requereix un centre de menors adolescents no estan permesos en una zona protegida, fora que l’immoble sigui de titularitat pública, segons expliquen des del Consell. Per tant, els menors que hi viuen des de l’agost del 2015 no poden ser-hi. Per això, durant el passat estiu el Consell de Mallorca va intentar comprar la finca per 1,25 milions d’euros a través d’un concurs públic.

L’operació no es va arribar a tancar perquè un comprador estranger va oferir més doblers per l’espai, el concurs va declarar-se desert i l’IMAS cerca ara mateix noves finques on establir el centre.

Sobre la responsabilitat d’haver comès l’error d’establir a Can Sec (Alaró) un centre de menors, l’equip de govern actual en la institució insular i l’anterior s’assenyalen l’un a l’altre.

Catalina Cirer assegura que “no recordava” haver iniciat un expedient de contractació per un lloguer de 4.800 euros mensuals durant tres anys, però que, en tot cas, l’expedient va iniciar-se “per no deixar coses penjant” amb el canvi de govern.

L’expresidenta de l’IMAS assegura que “se’ns tirava el temps a sobre” i que, tot i que el lloguer es va adjudicar sense passar per un concurs públic, “després s’haurien fet les comprovacions pertinents” per decidir si el procés continuava o s’aturava la contractació.

L’actual equip de govern, en canvi, critica que Cirer firmàs l’acord el dia 5 de juny de 2015, just després de les eleccions del 24 de maig, de les quals va sortir el pacte que ara dirigeix el Consell. Fonts de l’IMAS asseguren que es tracta d’una decisió que el Govern “es va trobar feta” i que, per tant, van haver de signar el contracte.

“Tot i així”, asseguren des de la institució insular, “en aquell moment ja es van reservar fons per pagar la compra de l’immoble”.

Cirer es mostra crítica amb aquest argument i assegura que l’actual direcció de l’IMAS podria haver “tirat enrere” l’adjudicació: “Ells són els primers que han fet caure projectes nostres que ja estaven pràcticament en marxa”.

Les crítiques entre l’actual equip de govern i l’anterior, i l’exigència de responsabilitats arribà al darrer ple del Consell, en què la presidenta actual i l’anterior es criticaren l’una a l’altra per la posada en marxa i el manteniment del centre, on hi ha menors des de fa més d’un any.

Des de l’IMAS asseguren que, malgrat tot, abans de Pasqua de 2017 aquests menors s’ubicaran en un nou espai situat a la Part Forana, però del qual no es pot revelar el nom (tot i tenir-ne la decisió avançada). La intenció és, segons fonts de la institució, comprar una finca per a les 15 places que gairebé es necessiten, ja que els lloguers suposen habitualment un problema: “Els propietaris no volen renovar mai el contracte perquè les instal·lacions solen quedar danyades”.

La intenció de l’IMAS és reduir el nombre de menors que la institució té tutelats a través del treball amb les famílies. De fet, les execucions de tuteles es van reduir un 10% l’any passat respecte del 2014.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF