PRESSIÓ HUMANA
Balears 11/02/2017

Certifiquen l’augment de banyistes a Menorca

Les platges de Ciutadella són les més massificades

Ivan Martín
2 min
Certifiquen l’augment 
 De banyistes a Menorca

CiutadellaLa massificació a les platges de Menorca la temporada turística de l’any passat s’ha posat de manifest en un estudi que acaba de realitzar l’Observatori socioambiental de Menorca (Obsam). Aquest document evidencia la necessitat de regular l’accessibilitat als arenals que, històricament, han estat l’epicentre de les visites turístiques. Cal remarcar que l’Obsam no feia un estudi d’aquestes característiques des de l’any 2011. La falta de recursos ha impossibilitat que determinades dades sortissin a la llum.

Augment de pressió humana

El document revela que, avui dia, les platges més massificades a Menorca són les mateixes que el 2011. Fins i tot, presenten un augment de pressió humana en relació amb els indicadors de fa sis anys. Així, Son Xoriguer i Macarelleta, ambdues al terme de Ciutadella, encapçalen la classificació amb una mitjana de tres metres quadrats per persona. Cal dir que, segons dades de l’Observatori socioambiental de Menorca, el límit per considerar que una platja no està massificada se situa en els cinc metres quadrats per usuari a les urbanes i en quinze metres quadrats a les platges verges. A les dues de Ciutadella les segueix Cala Pregonda, al Mercadal, també amb tres metres quadrats per banyista. Són tres exemples, però no els únics. Preocupa la pressió humana a Cala Mitjana, Ferreries, i a Binibèquer, a Sant Lluís: la primera amb 3,6 metres quadrats d’espai per banyista i la segona amb 5,6.

Un dels responsables de l’Obsam és David Carreras. Assegura que “tenim certa preocupació per la tendència dels últims anys. Feia estona que no fèime un estudi així i els resultats indiquen que cada cop hi ha més pressió humana sobre algunes platges. Sempre són les mateixes”. Carreras té clar quina n’és la principal causa: “Platges com Macarelleta o Pregonda encapçalen els reportatges o guies sobre els arenals menorquins. Constantment estan promocionades i el visitant hi vol anar”. En aquest sentit, Carreras demana a les administracions que “facin una tasca de divulgació perquè les platges que més pateixen la massificació quedin un poc més alliberades. És un problema de distribució. Hi ha moltes platges, però el turisme va a les tradicionals. Si la gent es repartís no tindríem cap problema”.

Sobre això, una altra qüestió que valora Carreras és la pressió turística sobre Ciutadella. Comenta que “és normal que les platges de Ponent siguin les primeres en aquesta classificació, ja que Ciutadella és el terme municipal amb més places turístiques. A tots aquests potencials usuaris, cal afegir-hi la reiterada promoció de platges com Macarella, Macarelleta, Turqueta o fins i tot la Vall. Promoció que també es tradueix en més banyistes”.

Quant al futur, és evident que la inèrcia continua tendint cap a la massificació, llevat que hi hagi un canvi d’hàbits turístics. Carreras recorda que “evitar la massificació és important perquè, si les platges estan saturades i el turista no gaudeix de l’experiència, podria replantejar-se un hipotètic segon viatge a Menorca”.

L’estudi de l’Obsam contrasta amb l’opinió de les patronals socialeconòmiques de l’illa, que consideren que la massificació en la temporada es concentra en dies puntuals de l’agost.

stats