Publicitat
Publicitat

Catalina Cladera: "El Govern de l'Estat no ens dóna ni aigua"

La consellera d'Hisenda i Administracions Públiques ha tornat a defensar la necessitat de millorar el finançament de les Illes assenyalant l'Executiu de Rajoy

La consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, ha defensat aquest dijous la necessitat que Balears millori el seu finançament i ha criticat l'executiu central en assegurar: "El Govern de l'Estat no ens dóna ni aigua".

A través d'una nota de premsa, Cladera ha lamentat que el president del Govern, Mariano Rajoy, que divendres visita al Rei al Palau de Marivent, ni ha contestat a la petició de la presidenta de Balears, Francina Armengol, de reunir-se una hora amb ella per tractar els problemes i necessitats de les illes i els seus ciutadans.

El Govern "tampoc" ha respost a la petició de l'executiu autonòmic que es constitueixi la Comissió Mixta d'Economia per afrontar el problema del finançament balear.

Cladera s'ha referit a la "necessitat imperiosa" de millorar els ingressos de les Balears i ha afirmat que la inversió per a les illes prevista en els pressupostos generals de l'Estat de 2016, que puja a 159 milions, és "insuficient".

A més, creu que finalment aquesta quantitat acabarà sent inferior. La prova està, ha explicat, en que l'Estat no executa les inversions que promet i, "per això, les torna a posar en els pressupostos generals de l'exercici següent".

Cladera creu "imprescindible" que Balears rebi inversions de l'Estat per un valor que estigui, almenys, en la mitjana de la resta de comunitats autònomes.

En aquest context ha proposat que el mecanisme legal per a això seria que les illes percebessin les inversions estatutàries que Balears no ha rebut per "la inoperància del Govern Bauzá" i que es xifren en 1.300 milions d'euros.

La consellera ha anunciat que el Govern promourà esmenes als pressupostos generals de 2016 per "forçar l'Estat a que concreti més inversions a les Balears i recuperi les inversions estatutàries".

Una d'aquestes esmenes proposa que l'Estat transfereixi la dotació econòmica prevista perquè l'execució dels projectes es faci directament a les Balears.

"Segons hem vist, no ens creiem que l'Estat liquidi les partides dels pressupostos generals de l'Estat, d'aquesta manera les gestionaríem des de Balears", ha defensat.

Cladera ha insistit en la necessitat d'establir ponts de diàleg entre els governs de l'Estat i de les Balears, encara que "no sembla fàcil perquè el Govern d'Espanya no ens rep".

A diferència de les Balears, el govern de Múrcia ja ha estat rebut per sis ministres, ha recordat la consellera.

Per contra, "el senyor Rajoy ve demà a Mallorca i ni ha respost a la petició formulada per la presidenta", s'ha queixat Cladera.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF