Catalá, sobre Valtonyc: "No es condemna ningú per cantar, sinó pel que diuen les cançons"

El ministre de Justícia ha estat contestat pel senador d'ERC, per qui "uns per delictes menors entren a la presó; altres que estafen i roben doblers públics ni la trepitgen"

El ministre de Justícia, Rafel Catalá, ha dit al Senat aquest dimarts que a Espanya no es condemna ningú per cantar, sinó pel contingut de les cançons. Ha pronunciat aquestes paraules en referència al raper mallorquí Valtonyc, la condemna de 3 anys i mig de presó del qual ha aixecat onades de mostres de suport arreu de l'Estat.

VÍDEO El senador d'ERC Bernat Picornell cita el vers del raper mallorquí que insinuava que el rei "anava de putes"

Aquesta ha estat la resposta del ministre a la pregunta del senador d'ERC, Bernat Picornell, sobre si la justícia és igual per a tothom després de les condemnes d' Iñaki Urdangarin i els banquers Miguel Blesa i Rodrigo Rato per delictes de corrupció i la del raper mallorquí.

Si bé Catalá ha reconegut que no coneix els detalls de la sentència del mallorquí, ha dit que "a Espanya no es condemna ningú per cantar" i que "deu haver estat  condemnat pel que deia a les seves cançons" i "per cometre un delicte en el Codi Penal". Així mateix, ha afegit que "tots aquests assumptes són sentències dictades per tribunals independents, amb totes les garanties". 

"La llei és injusta"

Per la seva banda, el senador d'ERC ha assenyalat que "si la llei és igual per a tothom, uns per delictes menors entren a la presó i altres que estafen, falsegen i roben diner públic ni la trepitgen". En opinió seva, "la llei és injusta", perquè  Urdangarin ha estat condemnat a 6 anys i 3 mesos de presó per 25 delictes, mentre que el cantant de rap, a 3 anys i 6 mesos de presó per tres. 

Picornell no és ni de lluny la primera persona que fa explícita aquesta opinió, ja que des que es va fer pública la seva condemna, dictada per l'Audiència Nacional, el músic no ha parat de rebre mostres de suport o bé a través de les xarxes socials, o bé durant actes organitzats amb aquesta mateixa intenció.

Precisament, aquest dissabte, 11 de març, es durà a terme un concert a sa Pobla per demanar l'absolució de Valtonyc. En l'acte, hi participaran coneguts grups mallorquins com La Vereda, Dinamo i La Gran Orquestra Republicana. Un dels fundadors d'aquest darrer grup, Javier Vegas, ha fet públic recentment un manifest que relaciona la condemna del músic amb la llei Mordassa, normativa que considera "repressiva i que limita els drets fonamentals i els principis jurídics essencials dels ciutadans".

Este sabado estaremos en el concierto por la libertad de expresión! os esperamos! Sa Pobla (Mallorca)

Posted by La gran orquesta republicana - oficial on  dilluns, 6 / març / 2017

 

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF