TRIBUNALS

Castro acaba la investigació pel cas Over contra Matas i Rodríguez

El titular del Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma fa la primera passa per fer seure a la banqueta l'expresident i l'exconseller d'Interior en aquesta causa

El titular del Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma, José Castro, ha dictat aquest dilluns una interlocutòria de transformació en procediment abreujat de la subpeça 3 de la peça 27 del cas Palma Arena, és a dir, la part de la investigació del cas Over que es refereix als contractes de l'entitat mercantil Over Marketing amb la Conselleria d'Interior del Govern. Castro posa així punt final a les investigacions del cas Over centrades en les adjudicacions que Interior va realitzar sota el mandat de José María Rodríguez durant la legislatura 2003-2007.

El jutge manté la imputació sobre el president del PP de Palma i l'expresident balear Jaume Matas, als quals acusa dels delictes de prevaricació, malbaratament de cabals públics, frau a l'Administració, tràfic d'influències i falsedat en documents oficials. José Castro en fa trasllat a la Fiscalia Anticorrupció i a l'Advocacia de la Comunitat Autònoma perquè demanin l'obertura de judici oral o, en el seu cas, reclamin l'arxivament de les diligències.

La subpeça 3 de la peça 27 del cas Palma Arena està considerada la ramificació del cas Gürtel a les Balears i està centrada en les adjudicacions presumptament irregulars amb les quals va sortir beneficiada Over des de diverses conselleries. També s'hi investiga el suposat finançament irregular del PP balear.

Així mateix, el magistrat declara que continuï la imputació del propietari d'Over, Daniel Mercado, i de qui aleshores era la secretària general tècnica de la Conselleria d'Interior, María Luisa de Miguel. El 'penedit' Mercado va confessar al jutge que José María Rodríguez li va fer un encàrrec per 21.000 euros, quantitat que va ser fraccionada en dos imports, com si es tractàs de dos serveis, perquè poguessin ser adjudicats de manera directa i sense concurs.

Rodríguez va dimitir el juliol de 2012 del càrrec de delegat del govern a les Balears arran de la presumpta falsificació de factures que havia comès a favor de la trama Gürtel quan era conseller.

El novembre de 2015, el jutge va ordenar l'arxivament de la imputació que tenia per aquesta causa l'exbatle d' Inca i expresident del Parlament Pere Rotger. La petició de sobreseïment havia estat formulada tant per la Fiscalia Anticorrupció com per l'Advocació de la Comunitat Autònoma.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF