Balears 25/06/2013

El jutge José Castro reclama a Hisenda que aclareixi els errors amb la infanta

L'instructor del cas Nóos vol un informe de l'Agència Tributària en què expliqui "de manera comprensible i documentada" per què s'ha equivocat

ARA Balears
2 min
El jutge instructor del cas Nóos, José Castro, sortint dels jutjats de Palma dimecres.

PalmaEl jutge José Castro ha reclamat aquest dimarts l'Agència Tributària un nou informe en què aclareixi el perquè dels presumptes errors amb la infanta Cristina de Borbó, a qui Hisenda va imputar la venda de tretze propietats el 2005 per un valor total d'1,4 milions d'euros, tot i que després va rectificar-ho. En concret, l'instructor del cas Nóos exigeix en una interlocutòria a la Delegació Especial de l'Agència Tributària a Catalunya un nou informe que rectifiqui l'anterior en allò que no s'ajusti a la realitat "i explicant de manera comprensible i documentada les raons a què obeeix la disparitat".

El jutge retreu a Hisenda que no li hagi enviat ja aquest informe per iniciativa pròpia i que, en canvi, s'hagi hagut d'assabentar de les possibles explicacions sobre els errors a través de la premsa. "No és als mitjans on el jutge ha de cercar explicacions", hi insisteix Castro, i recorda a l'agència que estava obligada a fer-les-hi arribar "prioritàriament". Com que no ho ha fet, les hi reclama. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va anunciar la setmana passada que ahir o avui s'haurien enllestit els resultats de la investigació de l'Agència Tributària sobre el perquè d'aquests errors i s'espera que els faci públics.

El jutge també exigeix que Hisenda expliqui per què l'anterior informe "no es fa eco" de la venda per Cristina de Borbó i Grècia, "en un percentatge determinat, d'un pis, aparcaments i traster a l'avinguda de Pedralbes número 55 de Barcelona". Insisteix que vol explicacions "fàcilment comprensibles" sobre la qüestió.

A més, José Castro explica que si Hisenda tenia les dades equivocades sobre les tretze vendes des del 2005 hauria pogut començar alguna inspecció sobre el teòric increment de patrimoni de Cristina de Borbó o per saber d'on havien sortit aquelles propietats. Per això demana saber si s'ha començat cap "actuació inspectora o de comprovació" sobre les presumptes vendes que s'havien imputat a la infanta tant "per determinar un suposat increment patrimonial com per aclarir l'origen d'aquestes propietats". Pretén saber, en definitiva, si Hisenda va investigar la infanta o no, malgrat que hi constava aquesta gran quantitat de vendes en poc temps.

D'altra banda, el jutge ha ajornat la declaració de l'exsoci d'Iñaki Urdangarin, Diego Torres, que s'havia de fer dia 3 del mes vinent. L'ha programada per a l'11 de juliol.

stats