Castillo i Bertrán feren arribar el sobre a la mesa

Les instruccions de Jaume Matas a Aina Castillo per afavorir l’adjudicació de la construcció de Son Espases a un dels concursants, l’empresa OHL, li arribaren a l’aleshores consellera de Salut en un sobre, segons figura a l’expedient informatiu que té obert la Fiscalia Anticorrupció.

Aquest sobre va anar de les mans de Castillo al responsable de l’Ib-Salut Sergio Bertran, qui també ha hagut de comparèixer davant els investigadors d’aquest nou cas de corrupció. Segons fonts properes al cas, Bertran va seguir les indicacions que li donaren i va fer arribar el sobre a la mesa de contractació.

Seguint el fil de les declaracions fetes pels alts càrrecs del PP, els investigadors necessitaven saber si aquest sobre arribà o no a la mesa. El seu contingut eren les prescripcions “tècniques” en les quals destacava l’oferta d’OHL. El president de la mesa de contractació que havia d’adjudicar les obres, Juan Sanz, va morir l’any 2012, i per aquest motiu va ser citada la seva secretària.

Aquest testimoni hauria confirmat que efectivament va arribar a la mesa un esborrany d’elements a tenir en compte per l’adjudicació, circumstància que va provocar importants tensions, fins al punt que la secretària de la mesa d’adjudicació no volgué signar algunes decisions.

La indignació d’alguns tècnics de l’Ib-Salut va arribar al diari El Mundo, que publicà que OHL guanyaria el concurs el mateix dia que estava prevista la reunió per valorar les ofertes de manera definitiva.

Davant aquesta filtració imprevista, i segons fonts properes a la investigació, Matas ordenà a Aina Castillo suspendre la reunió de la mesa de contractació. Una circumstància que aleshores sorprengué molt als integrants d’aquell òrgan, ja que no està clar que un president del Govern pugui marcar l’agenda d’una mesa. Les ordres de Matas foren cercar una apariència de legalitat i de demanar al Consell Consultiu que en fes un informe.

EDICIÓ PAPER 13/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF