Balears 09/06/2017

Capdepera presenta el documental ‘El temps s’esmicola’ a l’ONU

És un estudi que tracta sobre la colònia d’emigrants centreeuropeus que es refugià entre 1930 i 1936 a Cala Rajada

Ara Balears
2 min
'El temps s'esmicola' és l’únic projecte de Balears que s’hi ha presentat

PalmaL’Ajuntament de Capdepera ha presentat al Palau de les Nacions, seu de les Nacions Unides (ONU) a Ginebra, el llibre i el documental 'El temps s’esmicola'. El llibre s’ha traduït a quatre idiomes: català, alemany, anglès i per a la presentació a l’ONU en francès.

La comitiva gabellina ha estat formada per representació municipal, encapçalada pel batle, Rafel Fernández; la regidora de l’Arxiu, Lorena Molinillo; la portaveu del PP, Maribel Vives, i la portaveu d’Es Grup, Margalida Rico. Cal recordar que varen ser moltes les persones implicades en el projecte, les quals han volgut ser-hi presents a Suïssa.

A la presentació han explicat com es va treballar per dur a terme la investigació històrica, entre Capdepera i Suïssa. El batle, ha expressat: "El projecte que presentam constitueix d’alguna manera la història de la fundació de Capdepera i de la zona turística de Cala Rajada com a poble modern".

'El temps s’esmicola'

El documental es va presentar fa dos anys a Capdepera. És un projecte realitzat per l’Ajuntament de Capdepera i la productora Capella Films. Es tracta d’un estudi sobre la colònia d’emigrants centreeuropeus que es refugià entre 1930 i 1936 en el que abans era un petit port de pescadors, Cala Rajada, a Capdepera. La investigació històrica ha estat realitzada per un equip format pels historiadors Maria Massanet i Gori Rexac i la historiadora suïssa Gabi Einsele. Així, existeix una doble òptica d’estudi des del país d'origen i des del país d’arribada. El fruit de la investigació és un llibre que ha servit de base per a la realització del documental, els autors del qual són Antoni Capellà i Agustí Torres, amb la col·laboració de Margalida Melià i Xisco Martorell.

Cala Rajada es va convertir durant la Segona República en la destinació elegida per tota una sèrie de personatges centreeuropeus: intel·lectuals, artistes, pintors, escriptors... que arribaren a Mallorca fugint de les circumstàncies adverses que hi havia als seus països. De la nit al dia, el petit nucli de pescadors va duplicar la seva població i s’omplí de turistes 'especials' que modificaren el ritme de la vida quotidiana.

stats