Santandreu, desencadenat

Després de sis dies fermat, s'ha llevat les cadenes, una vegada aconseguit el compromís del Consell de Mallorca de donar continuïtat al projecte d'autoocupació de Can Gazà

Amb llàgrimes als ulls, Jaume Santandreu, després de sis dies limitat per una cadena de 50 metres, s'ha desencadenat aquest dimecres en presència de la presidenta de l'IMAS, Catalina Cirer, qui ha estat clau perquè arribàs aquest final. La màxima representant dels Serveis Socials d'àmbit insular ha corroborat el compromís del Consell de Mallorca de donar continuïtat al projecte d'autoocupació dels residents de Can Gazà, que està fins ara ubicat a Sa Casa Llarga.

Cal recordar que els propietaris d'aquesta finca instaren Santandreu a abandonar-la després de sis anys. De fet, el contracte de cessió per part dels Feliu acabà dissabte passat, dia que va ser declarada territori ocupat pels gazanencs com a símbol de protesta. La reivindicació també volia fer palesa la situació de desprotecció en la qual quedaven les persones que viuen a Can Gazà i que fins ara han aconseguit treure uns ingressos dels tallers de roba i de restauració de mobles. Així, gràcies a la ràpida intervenció de la institució insular, es continuarà el projecte d'autogestió d'una comunitat formada per persones que provenen de l'exclusió social.

Firmat aviat

"Compartim 100% la filosofia de Jaume Santandreu sobre la dignitat de les persones", ha assenyalat Cirer, qui ha mostrat predisposició total a fer possible que es puguin mantenir tots els tallers. "En 10 o 15 dies esperam tancar-ho", ha concretat la presidenta de l'IMAS, qui s'ha interessat des del primer dia per Santandreu. De fet, dijous passat va visitar l'excapellà hores abans que ell començàs el seu encadenament. A la vegada, Cirer ha volgut deixar clar que, en el contracte, el Consell aportarà el percentatge més alt que permeti l'administració i pel període més llarg que sigui possible.

La nau industrial triada pels responsables de Can Gazà per establir els tallers està ubicada al polígon de Can Valero i té un preu d'uns 3.000 euros. La localització era important perquè era necessari que no fos excessivament lluny de Can Gazà. "Hi ha la mateixa equidistància d'aquí –Sa Casa Llarga– que d'allà", ha comentat Santandreu preocupat perquè els residents puguin anar caminant, ja que no disposen de cotxe. "Són uns vint minuts més o manco", afirma satisfet. Per la seva banda, Jaume Mateu, president de Can Gazà, ha comentat aquest dimecres que tenen previst demanar als amics de l'associació una aportació mensual per poder cobrir el percentatge que no assumirà el Consell.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF