TERRITORI

Campos torna a disposar de 22 hectàrees de creixement que havien de ser per al macrohotel

El ple del Consell de Mallorca donarà compliment aquest dijous a les sentències que anul·len la possibilitat de fer l'establiment a sa Ràpita

El Pla Territorial de Mallorca tornarà aquest dijous a la situació prèvia a l'abril de 2012, quan els vots dels consellers del Partit Popular al Consell de Mallorca aprovaren canviar la norma per permetre la construcció d'un macrohotel de 1.200 places a Son Durí, una finca de sa Ràpita que ja havia estat objecte de la loteria urbanística de les finalment frustrades Àrees de Reconversió Territorial.

L'acord que s'aprovarà en el ple d'aquest dijous és, tanmateix, el compliment de sis  sentències judicials –tres del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears i tres del Tribunal Suprem– que consideraren nul de ple dret el canvi que aprovaren els consellers de la popular Maria Salom per incrementar de 2 a 22 les hectàrees urbanitzables i permetre el macrohotel a la zona. La darrera es coneixia el mes de juliol, pocs dies després que el nou equip de govern del Consell hagués pres possessió. En comptes de fer una modificació del Pla així com toca, la majoria absoluta del PP va optar per fer-ho passar per una correcció d’un error material, com si es corregís una equivocació, i s'evità així qualsevol tràmit d'exposició pública. El TSJIB considerà il·legal que la modificació es realitzàs mitjançant el procediment de correcció d'errors i el Suprem ho confirmà. Les sentències responien als recursos que havien interposat els grups insulars de PSIB i MÉS i la promotora Zarpimi SA, que tenia interessos a la zona i que havia vist frustrades les seves expectatives de negoci amb l'eliminació de les Àrees de Reconversió Territorial (ART) durant el mandat de Francina Armengol.

L'alt tribunal desestimà els recursos de cassació interposats pel Consell i, a més, condemnà la institució insular a pagar les costes processals, que l'actual consellera insular de Territori, Mercedes Garrido, ha xifrat en 12.000 euros, aproximadament.

“És un poc contradictori que com a equip de govern del Consell de Mallorca estiguem satisfets amb una sentència que és un cop per a la institució”, ha dit la consellera socialista. Salom havia decidit  recórrer en cassació les sentències desfavorables al canvi impulsat per ella i el seu conseller insular de Territori, Mauricio Rovira.

“Campos ha de decidir com vol créixer”

En virtut d'aquesta execució de les sentències, que en realitat suposen una tornada a la situació del Pla Territorial posterior a l'eliminació de les ART, Campos tornarà a tenir a partir de demà 2 hectàrees de creixement potencial a sa Ràpita i 19 a repartir arreu del municipi.

“Les sentències diuen que l'àmbit de Son Durí s'haurà de veure com queda amb l'adaptació de les Normes Subsidiàries de Campos, que són de 1990”, ha explicat Garrido. Igualment passa amb les 19 hectàrees restants, que s'haurien de tramitar via adaptació del planejament municipal al Pla Territorial.

El que no sembla probable és que el Consell de Mallorca revisi a la baixa aquest sostre de creixement de fins a 22 hectàrees al municipi de Campos en la redacció del nou Pla Territorial que ha de tirar endavant el Pacte. “Hem de revisar municipi per municipi i és agosarat dir si Campos necessita més o menys creixement”, ha dit Garrido.

La consellera insular ha insistit que Campos ja s'hauria d'haver adaptat al Pla Territorial. “Serà Campos el que triarà què vol fer amb el seu creixement, si vol consumir tot el seu creixement amb un hotel, o no”.

Garrido ha denunciat la manera d'actuar del PP, que ha generat “molta inseguretat”. “Han passat quatre anys amb una inseguretat jurídica tremenda en aquesta zona”, ha afegit.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF