SOSTENIBILITAT
Balears 27/10/2017

‘Camí de Lluc’, una invitació a recuperar l’esperit dels peregrins

La proposta, que consta de set itineraris, fomenta el respecte envers la natura i l’economia local

Anna Vidal
3 min
‘Camí de Lluc’, una invitació a recuperar l’esperit dels peregrins

PalmaSi hi ha un lloc que ha estat sagrat per als pobles que han habitat Mallorca, és el bosc de Lluc, al cor de la serra de Tramuntana. Les peregrinacions han estat habituals entre els habitants de l’illa i continuen sent-ho en l’actualitat.

‘Camí de Lluc’ és una invitació a recuperar l’esperit dels peregrins com “una via per fer la pau amb nosaltres mateixos, amb la gent que ens envolta i amb el planeta que ens acull i del qual formam part”, explica el seu impulsor i president de la Fundació Educació per la Vida, Guillem Ferrer.

Sota el ficus del pati de la Misericòrdia de Palma, en una clara al·lusió a la natura, Ferrer, acompanyat pel president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, va donar a conèixer ahir aquest projecte, que enllaça l’ecologia, l’economia, l’espiritualitat, la cultura i l’educació i que connecta de manera directa 34 pobles de Mallorca. “Anar a Lluc a peu és una tradició ancestral. Hem de reivindicar el dret a moure’ns a peu”, va subratllar Ensenyat. “Hem de caminar pels que no ho poden fer”, hi va afegir Ferrer.

Els beneficis del projecte, que neix després de vuit anys de “peregrinació” pel Pla de Mallorca, es destinaran a impulsar una millor educació i, especialment, a la creació d’escoles experimentals i la formació de professors.

Economia local

‘Camí a Lluc’ proposa travessar llocs pels quals habitualment els excursionistes no transiten i entrar de cop a l’ànima del pla de Mallorca. “És un projecte que s’interrelaciona amb l’agricultura ecològica, l’artesania, la gastronomia i el petit comerç”, va explicar Ferrer.

L’objectiu a partir d’ara és que hi puguin participar els comerços i els allotjaments que ho desitgin. “La gent vol consumir producte local”, va assegurar Ferrer, qui es va mostrar convençut que “molta gent s’hi involucrarà perquè comparteix la filosofia del ‘Camí de Lluc’.

En aquest sentit, va avançar que estan treballant amb el Consell de Mallorca per organitzar una trobada amb els batles de tots els municipis amb la finalitat de trobar “espais dins el poble” perquè quan hi arribi un peregrí tingui una acollida i se li expliqui “què pot fer i a on pot anar”.

Ferrer es va mostrar convençut que la societat vol canviar la manera de viure i de relacionar-se i que aquest projecte és una oportunitat per reflexionar sobre el sentit de la vida, “escoltar el cor” i conèixer-nos millor. “Estam preparats per aquest canvi”, va sentenciar.

Itineraris

La proposta consta de set itineraris “sagrats” que parteixen de la mar i culminen al lloc més alt, la muntanya, on es troba Lluc, el bosc sagrat: Ruta de ses Salines, Ruta d’Artà, Ruta de Palma, Ruta d’Alcúdia, Ruta de Manacor, Ruta d’Andratx i Ruta de Formentor.

“No és turisme d’interior, és un turisme interior; descobrir l’illa per descobrir-te a tu”, va destacar Ferrer.

Els itineraris es poden consultar i descarregar al web camidelluc.net i també es poden adquirir en format de paper a les llibreries. Cada volum correspon a un itinerari i conté una explicació sobre la història del projecte i de Lluc, una descripció del camí amb explicacions històriques dels indrets així com de les plantes que s’hi poden trobar , un mapa de cada etapa dibuixat a mà i consells sobre com preparar el camí i com caminar.

Així mateix, inclou un apartat sobre la intenció, les actituds i els vots que han de tenir els “peregrins”.

“Has de saber que el peregrinatge és molt més que un viatge a peu, és un retir en moviment i una pràctica de transformació i de cura que t’ajudarà a renéixer i a descobrir-te a tu mateix”, diu un dels fragments.

La col·lecció ‘Camí de Lluc’ està impresa en paper de pedra, 80% carbonat càlcic i 20% polietilè, fabricat sense arbres, sense aigua i sense clor i és 100% resistent a l’aigua.

stats