Publicitat
Publicitat

Calvo i Armengol intenten trobar les seves diferències

Les candidates desgranen el seu ideari en el primer debat de les primàries

El primer dels quatre debats per a les primàries dels socialistes balears va començar ahir parlant de la protagonista absoluta d'aquesta legislatura: l'educació. Les dues candidates, Aina Calvo i Francina Armengol, van desgranar el seu ideari polític en deu blocs temàtics. Del TIL, passant per la sanitat, el benestar social i la política territorial, arribaren al darrer, que era la valoració de les eleccions a les quals les dues s'enfrontaran diumenge que ve. Tal com resumí al final de l'acte Marisa Goñi, la periodista encarregada de moderar-lo, el discurs de les dues candidates va tenir "molts punts en comú amb alguns matisos que el fan diferent".

Aquests matisos ahir foren les referències a la política de Bauzà (Armengol més que Calvo) o certes precisions. Per exemple, en el bloc cultural, Armengol especificà la seva intenció que les Balears tornin a entrar a l'Institut Ramon Llull. Calvo, per la seva banda, recordà que el debat lingüístic ha d'anar separat i "no ha de limitar" el debat cultural.

La moderació dels parlaments va ser fàcil. Més que un debat, l'acte d'ahir foren vint discursos amb un límit de tres minuts cadascun. No hi hagué discussió entre les dues candidates ni torn de preguntes per al públic. Alguns dels presents ho comentaren a la sortida i recordaren que aquest ha estat un primer experiment. Altres reconegueren que en un debat dins el mateix partit "s'ha d'anar alerta".

El teatre de Lloseta, preparat amb 411 butaques (el seu aforament varia segons l'acte) no s'omplí del tot. Acudiren al debat més de 250 persones. Cap d'elles ocupà la primera fila. A la darrera de totes, el batle llosetí, Bernat Coll, controlava el pati de butaques i l'espai de comandament tècnic. Entre el públic s'hi pogueren veure una gran quantitat de regidors i batles d'altres municipis com el de Búger, el de Consell i el de Sencelles. També hi feren acte de presència els diputats Carles Manera i Cosme Bonet, entre d'altres.

Tant Armengol com Calvo ompliren el debat de referències i crítiques directes al govern del PP, tant a nivell autonòmic com estatal. Els lobbis de pressió també hi tragueren el cap. Calvo es referí als hotelers quan parlà del model territorial. "S'han fet lleis a mida per a un sector de pressió", digué la palmesana. Armengol els acusà d'haver "escurçat la temporada" i haver creat condicions "quasi d'explotació" per als seus treballadors.

El debat d'ahir es retransmeté per internet. Tres mitjans de comunicació més (ràdio, televisió i premsa) difondran els tres que queden per a les dues candidates que diumenge estan cridades a les urnes. Totes dues pogueren demanar el vot ahir. Calvo ho va fer "amb il·lusió, ganes i alegria". Armengol, "amb sinceritat i humilitat". I totes dues destacaren el caràcter "històric" d'aquestes primàries que decidiran qui serà la primera candidata dona del PSIB-PSOE a la presidència del Govern de les Illes Balears.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF