Publicitat
Publicitat

ECONOMIA

La CNMC multa amb 1,84 milions Halcón i Barceló pels viatges de l'Imserso

Ambdues companyies monopolitzaren els concursos per a la gestió de programes de vacances per a la tercera edat durant 20 anys

La Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) ha imposat a les agències de viatges Halcón i Barceló multes que sumen 1,84 milions d'euros per concórrer conjuntament als concursos de l' Imserso per a la gestió de programes de vacances per a la tercera edat, per eliminar-ne, així, la competència.

En concret, l'organisme supervisor ha multat amb uns 1,22 milions Viajes Halcón i amb uns 620.000 euros Barceló, segons la resolució del consell de la CNMC.

Les dues companyies s'han presentant conjuntament als concursos de l'Imserso des de 1998 a través d'una Unió Temporal d'Empreses (UTE), sense haver presentat mai ofertes competidores, una conducta per la qual ja van ser sancionades el 2000 per l'extint Tribunal de Defensa de la Competència, al costat de Marsans i Viajes Iberia.

Llavors, el tribunal va imposar sancions a quatre agències de viatges per presentar ofertes idèntiques al concurs públic de viatges de l'Imserso i acordar l'execució conjunta d'aquest, independentment del resultat de la licitació, a través de l'Agrupació d'Interès Econòmic (AIE) Mundo Social, formada per les quatre.

En aquella ocasió, les multes van ser de 829.396 euros per a Halcón Viajes i de 829.396 euros per a Barceló; i d'1,23 milions per a Viajes Iberia i de 721.214 euros per a Marsans (ambdues companyies ja desaparegudes). A més, va sancionar Mundo Social  amb 901.518 euros.

Aquestes sancions van ser confirmades per l'Audiència Nacional i, posteriorment, pel Tribunal Suprem, que va concloure que les quatre companyies havien constituït un "entramat d'acords" per convertir un concurs públic en "un procediment fictici i irrellevant".

Les sancions van ser abonades entre el 2006 i el 2009, però, en la seva tasca de vigilància, la CNMC va detectar que la conducta sancionada i els efectes anticompetitius que en derivaven podien continuar produint-se, per la qual cosa va obrir un expedient sancionador.

Atès que el 2010 Marsans va entrar en concurs de creditors i que el 2013 ho va fer Viajes Iberia, d'aquella agrupació només en van quedar dues empreses, Halcón i Barceló, que es van unir en Mundo Senior.

Segons la CNMC, aquestes dues agències van substituir el pacte previ de presentar totes la mateixa oferta al concurs públic i acordar-ne l'execució conjunta, per la creació innecessària de la nova UTE, de manera que la conducta anticompetitiva s'hauria perllongat durant gairebé 20 anys.

Etiquetes