CCOO i UGT reclamen una millora de les condicions laborals

Els sindicats reconeixen la tendència positiva de les dades d'afiliació i insten a treballar ara amb la qualitat de la feina

El mateix dia que el Govern Balear assegura que el mes de desembre es varen crear 70 llocs de feina nous cada dia i destaca que els nivells d'ocupació ja són semblants als d'abans de la crisi econòmica, els sindicats recorden que encara s'ha de lluitar per la desestacionalització econòmica i per un increment salarial generalitzat.

Balears ha registrat una mitjana de 483.458 afiliacions durant l'any 2017. Hi ha 25.755 llocs de feina més que el 2016: hi ha un 5,6% d'ocupació.

Tot i les bones xifres, UGT reclama una millora de la qualitat dels contractes i que es lluiti contra l'estacionalitat que encara predomina a l'economia balear. "Del total dels contractes del 2017, un 86% varen ser temporals, però s'ha de posar en valor el fet que hagin estat suficientment llargs com per duplicar el nombre de prestacions de l'any anterior", comenta la secretària general d'Acció Sindical i Comunicació d'UGT, Ana Landero.

Per una altra banda, CCOO ha valorat positivament la disminució de l'atur i l'augment de les afiliacions de la Seguretat Social, tot i que lamenta que es depengui excessivament del sector del comerç, que "no dona estabilitat ni permet una projecció de futur als treballadors". Aquest sindicat considera que el model econòmic basat en el comerç i l'hoteleria "comença a donar senyals d'esgotament" i proposa un canvi de model productiu que possibiliti tenir un lloc de feina durant tot l'any i amb salaris més dignes. CCOO exigeix als empresaris la negociació dels convenis col·lectius pendents dels diferents sectors per tal de recuperar els "drets perduts" durant la crisi econòmica.

A l'altre costat hi ha l'Associació de la Petita i Mitjana Empresa (PIMEM), que qualifica les dades de l'atur com a símptoma de "lleu millora". Amb tot, el president Jordi Mora ressalta que "hi ha una excessiva dependència turística i és necessària una economia balear més diversificada en què les pime siguin autèntiques protagonistes".

Etiquetes

EDICIÓ PAPER 20/10/2018

Consultar aquesta edició en PDF