RADAR EMPRESARIAL

La CAEB rebutja la reforma de l’impost de societats

"Per tal d’assegurar l’objectiu de dèficit, han escollit el camí d’augmentar els ingressos en lloc de reduir les despeses"

La reforma de l’impost de societats que va presentar el ministre d’Hisenda en funcions , Cristóbal Montoro, no ha agradat gens als empresaris de les Illes. La CAEB considera que es tracta d’una mesura “desproporcionada i excessiva” que repercutirà en la competitivitat de les empreses que es veuen afectades per la modificació davant aquelles, com les estrangeres, que no hauran d’avançar els pagaments.

“Per tal d’assegurar l’objectiu de dèficit, han escollit el camí d’augmentar els ingressos en lloc de reduir les despeses”, afirmen els empresaris, qui veu com un problema que les empreses estiguin obligades a avançar un pagament mínim del 23% del seu resultat comptable: “Si no es pot disposar d’aquests doblers, es genera un problema de liquiditat i s’impossibilita la creació d’ocupació”.

Des de la CAEB consideren que és positiu que es faci un esforç en la consolidació fiscal, però rebutgen que el pes caigui sobre les empreses i defensen que s’hauria de reduir la despesa pública no productiva.

Incidència

L’impost només afecta aquelles empreses que facturen més de deu milions d’euros anuals i, a causa de l’alt percentatge de Pime que hi ha a les Illes, a les Balears tindrà poca incidència. En qualsevol cas, la modificació anunciada per Montoro també augmenta fins al 25% el pagament mínim del resultat comptable que hauran de fer les entitats bancàries i les empreses d’exploració d’hidrocarburs.

D’aquesta manera, el govern central vol recaptar 8.300 milions d’euros addicionals i aconseguir complir amb l’objectiu de dèficit fixat per Brussel·les (el 4,6% del PIB).

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF