La CAEB assegura que l'economia balear ha “perdut ritme” durant el segon trimestre de l'any

El creixement continua essent més pronunciat que la mitjana estatal i l'europea

L' economia balear “ha perdut ritme” de creixement durant el segon trimestre de 2016, segons l'informe d'evolució econòmica que ha presentat aquest dilluns la CAEB. Les Illes van créixer un 3,7%, un 0,1% menys que durant el primer trimestre de l'any, fet que significa, segons els empresaris, haver entrat en una fase més madura del cicle econòmic després de 12 trimestres consecutius de pujades. El gerent de la CAEB, Sergio Bertrán, ha explicat que es mantenen, tot i així, les previsions de creixement per al total de l'any, que calculen serà d'un 3,7% ( davant el 4% que estima el Govern): “Ja prevèiem que es moderaria el creixement després de les dades del primer trimestre; la informació que presentam avui no té un component negatiu, augmentar menys no significa no augmentar”.

Aquesta reducció del creixement s'explica, segons els empresaris, per una moderació de la confiança empresarial, que té efectes sobre la inversió. La moderació també s'ha registrat en el nombre d' empreses donades d'alta a la Seguretat Social, que han augmentat un 3,2%, encara que suposa un 1,1% menys que durant el primer trimestre de l'any, i en el ritme de la construcció, un sector que ha crescut gairebé un punt menys que durant els primers mesos del 2016. 

Menorca és l'única de les illes que no ha experimentat un fre en l'acceleració perquè ha crescut un 0,1% més que durant el primer trimestre de 2016, fet que li ha permès "retallar l'esquerda que tradicionalment la separa de la mitjana balear", segons ha afirmat Carmen Planas, presidenta dels empresaris. Pel que fa a les Pitiüses, en canvi, han registrat la major pèrdua d'acceleració (creixen un 0,3% menys) i, tot i així, continuen creixent a un ritme superior a la mitjana balear.

El consum és, segons la CAEB, "el motor de l'economia balear", tot i que els serveis (així com la construcció) mostren una alentiment del creixement, mentre que, per exemple, la indústria mostra xifres d'acceleració similars a trimestres anteriors. "Continua millorant la capacitat de despesa de les llars", ha assegurat Planas, qui considera que un descens de l'atur, una reducció de preus i un augment en la capacitat de despesa han fet que, juntament amb la major confiança dels consumidors i l'increment d'un 10% en la despesa turística, els comerciants se'n vegin beneficiats.

Comerç detallista líder

El sector serveis continua essent líder de creixement i el comerç en detall és, segons Planas, l'activitat que registra un augment més pronunciat de la xifra de vendes de tot l'Estat. El sector de l'allotjament, la restauració i l'immobiliari són també impulsors de l'economia balear. Pel que fa a la indústria, "ha aconseguit obrir un parèntesi i accelera suaument", a diferència, segons la presidenta de la CAEB, de la resta de sectors.

En aquest context, Planas ha assegurat que és necessari "realitzar un esforç estratègic per corregir les dificultats" que impedeixen un augment de la renda per càpita.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF