ELECCIONS

Biel Barceló: “Hem de fer un Govern fort, no serem en un de feble”

Candidat de MÉS al Govern, té l’objectiu de millorar els resultats de fa quatre anys

Biel Barceló (Palma, 1967) es presenta com a candidat de MÉS al Govern amb l’objectiu de millorar els resultats de fa quatre anys, però admet que només podrà considerar bo el resultat si hi ha canvi.

Us veis al Consolat?

Ens presentam per això.

Això vol dir que, a diferència de fa vuit anys, estaríeu disposat a entrar al Govern?

És una possibilitat. No és una qüestió que s’hagi decidit. No ens hem plantejat qui ocuparà què.

Quin és un bon resultat per a MÉS?

Hem fet aquest projecte per créixer, per ampliar suports, perquè és un projecte més ampli i transversal. Jo no em pos un nombre de diputats. Hem de millorar els resultats per poder considerar-los bons. Però això tampoc basta. Un resultat bo passa perquè hi hagi canvi.

Si no s’aconsegueix, què direu la nit electoral?

No em passa pel cap. Potser que més que mai hem de continuar. I no ho dic per mi, sinó per tots.

Teniu millors sensacions que fa quatre anys?

La situació és molt diferent. Érem una simple suma de sigles i ara som un projecte molt més unit. Veníem d’una situació econòmica molt difícil i era previsible que el PP obtingués un resultat important, potser no tant com el que va tenir. Ara es manifesta un desgast del PP per les seves polítiques i pel seu engany, i és obvi que això, juntament amb la feina que hem fet nosaltres, fa que les sensacions siguin molt diferents.

Per què creis que les enquestes no preveuen que MÉS cresqui?

Crec que és per diversos factors. Aquestes són unes eleccions de molta pluralitat. Hi ha molts projectes nous i hi ha molta gent que s’ho està pensant. També hi influeix el canvi de nom. El CIS, per exemple, demanava pel PSM. Les enquestes tampoc detecten si hi ha implantació territorial i nosaltres participam o donam suport a 50 candidatures municipals dels 53 municipis que hi ha a Mallorca.

Us marcau superar el sostre que tenia el PSM?

La capacitat hi és. Per superar el sostre més alt del PSM ens hauríem de remetre als resultats històrics de 1995, però el context era molt diferent, hi havia manco partits. I MÉS ja està per sobre dels resultats de MÉS de l’any 1991 o 1999. Però la capacitat per superar aquest sostre hi és. Per això feim aquest projecte més ampli, més transversal i que dóna cabuda a molta gent.

Quan deis que dóna cabuda a molta gent, a què us referiu?

El PSM tenia tres eixos: el nacionalisme, el progressisme i l’ecologisme. I per formar part del PSM s’havien de complir tots tres. A MÉS, aquests tres eixos també hi són: sobiranisme, progressisme i ecologisme, però no necessàriament s’han de complir tots.

Què passarà si l’esquerra guanya i MÉS i Podem sumen més que el PSIB?

Independentment de si sumam més o no, estam davant una situació de pluralitat i s’haurà de plantejar tot. Hem dit que en un pacte no hi ha d’haver una hegemonització d’una formació, sinó una feina coordinada de tots. Això és indispensable. Nosaltres, en l’àmbit de la coalició, hem demostrat que ho podem fer i en un Govern s’hauria de fer el mateix.

Quins eixos programàtics fixau per pactar?

Volem un govern que es comprometi amb la millora del finançament; que es comprometi amb els serveis públics clau, amb l’educació, la sanitat i els serveis socials, i que es comprometi a impulsar un canvi de model econònomic. Sense aquests eixos no hi haurà pacte amb nosaltres. Són absolutament necessaris.

I si hi hagués pacte, acceptaríeu que una formació com Podem no hi fos i donàs suport extern?

Hem de fer un Govern fort i amb cohesió interna. No ens podem permetre un govern feble amb oposició a dreta i a esquerra. Això no vol dir que tots hàgim d’estar en el Govern, sinó que el Pacte sigui majoritari. No val donar suport a la investidura i després fer de franctirador des de fora. No serem en un govern feble. Però qualsevol pacte el posarem a disposició de les bases perquè decideixin.

En què us diferenciau de Podem?

Són les mateixes diferències que amb Ciutadans, PSOE, PP o qualsevol partit de dependència estatal. Som una força arrelada al territori, sense dependències de ningú de fora. El nostre programa està pensat per i des de Mallorca o per i des de Menorca, sense dependències externes, ni d’empreses o bancs. Ningú de fora ens diu què hem de fer.

Deu fer un poc de ràbia que Podem faci un discurs similar al vostre i, sense gaire estructura, pugui tenir millors resultats que MÉS.

No, ràbia no. Els reconec que a escala estatal van saber canalitzar una reivindicació d’una part important de la gent, però autonòmicament és més discutible el seu sentit quan hi ha formacions, com Compromís al País Valencià, la CUP al Principat i MÉS aquí, que fan feina arrelades al territori, amb estructura, amb una manera de fer assembleària. Ells consideren que les eleccions d’ara són secundàries i fan feina per a les generals, i jo crec que l’elector ho ha de saber valorar.

Ciutadans us fa por?

Tenen una ideologia molt perillosa. Si és por en aquest sentit, sí. Ells xerren poc i no mostren les seves propostes per aconseguir el màxim de vots, també de l’esquerra, quan són la marca blanca del PP, amb un perill afegit: aquí són molt perillosos des del punt de vista lingüístic, cultural i nacional. A Andalusia i Extremadura no, però aquí van contra la nostra cultura, la nostra llengua i el nostre país. El perill real és allò que vol el PP, sumar majoria amb ells. Si amb el PP tot sol al ha estat negatiu, un PP condicionat per Ciutadans encara pot ser pitjor.

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF