Publicitat
Publicitat

PRECAMPANYA A LES ELECCIONS EUROPEES

Bauzá s’arronsa amb les prospeccions davant el ministre que les pot aturar

El president evita anomenar els sondeigs i Arias Cañete delata la preocupació del PP per l’abstenció

Ni una sola referència a la recerca de petroli en les aigües properes a les Illes Balears. La principal disputa pública entre el PP illenc i l’aparell central, entre els governs de l’Arxipèlag i d’Espanya, va desaparèixer ahir del míting que els populars varen fer a Bunyola. El president es va arronsar i, davant el ministre d’Agricultura i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, va fer un discurs sense criticar ni demanar res sobre les prospeccions. I això que és el seu ministeri el que ha de fer l’informe d’impacte ambiental que pot donar via lliure als sondeigs.

Cañete venia a cercar vots, a fer campanya com a cap de llista del PP a les eleccions europees. Per això era d’esperar que, si ho podia evitar, no parlàs d’una qüestió que ha causat força oposició a l’Arxipèlag, més que res perquè el seu company en el govern Rajoy, el ministre d’Indústria, José Manuel Soria, ja he deixat clar que no són contraris als sondeigs. Però sobta que Bauzá, que assegura que fa tot el que pot per impedir les prospeccions i fins i tot fa bandera de la seva oposició, callàs. Es va estimar més no dir res davant l’home que pot aturar les prospeccions. Per no demanar-li un posicionament clar. L’eurodiputada mallorquina Rosa Estaràs, candidata a repetir al Parlament europeu, també va evitar anomenar el problema.

Reunió

El candidat popular es va reunir amb la plataforma antisondeigs Balears diu No i, segons l’entitat, els va assegurar que les valoracions de l’estudi d’impacte ambiental s’havien fet “de la manera més objectiva i estricta possible”. En la reunió privada, afegeixen, els va dir que els informes tècnics emesos per les associacions i institucions implicades són molt negatius per al medi, tot i que podria referir-se just als documents fets des de les Balears. A migdia, un home i una dona amb les samarretes blaves de la plataforma es varen infiltrar al míting de Bunyola.

Els socialistes varen lamentar ahir el silenci oficial de Cañete. El candidat europeu Pere Joan Pons va dir que era “una bona ocasió” perquè el ministre es comprometés a aturar-les. La secretària general del PSIB a Mallorca, Sílvia Cano, varecordar que Cañete és un “empresari vinculat a companyies del sector del petroli” i va insistir a reclamar-li que es posicionàs.

El silenci sobre les prospeccions va contrastar amb la preocupació que va delatar el ministre pel resultat de les eleccions europees. Sobretot, la por de l’abstenció, que veu per sobre del 50%. Als devers 700 militants del partit que s’havien reunit per una convenció regional els va demanar que “es mullin”, que el 25 de maig cap a les sis de l’horabaixa si veuen que coneguts seus propers al PP encara no han votat, els telefonin per convèncer-los que ho facin. “És el que fan els anglesos, i no tenen un pèl de beneits”, va afegir. També va dir que “votar partits petits” a les europees -en referència a Vox- és “tirar el vot”.

A l’acte no hi va faltar ningú que fos important al PP balear. Hi era el Govern en ple, els presidents insulars; i fins i tot el batle de Palma, Mateu Isern, a la vora del seu arxienemic, el president del PP de Palma, José María Rodríguez. També s’hi varen veure cares ja mig oblidades, com la de l’exconseller d’Educació Rafel Bosch. Amb un públic convençut, el ministre candidat no es va estar d’envestir els socialistes i l’anterior govern de José Luis Rodríguez Zapatero, a qui el PSOE, a la mateixa hora, homenatjava a Madrid. Va criticar la “nefasta gestió” que havia deixat un país “romput” mentre situava Rajoy com el responsable que Espanya, segons va dir, ja hagi sortit de la crisi econòmica.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF