Publicitat
Publicitat

COOPERACIÓ LOCAL

Bauzá retalla el fons d’ajut als ajuntaments

La partida per a cooperació local passa dels 12 milions de l’any passat a 8,9 enguany

Les ajudes econòmiques del Govern destinades a les entitats municipals per la Conselleria d’Administracions Públiques patiran enguany una important retallada. El Consell de Govern aprovà ahir la disposició per pagar el fons de cooperació local, que suma 8,9 milions d’euros a repartir entre 64 municipis de les Illes Balears. La partida és tres milions inferior als 12 milions d’euros que es pagaren l’any passat per aquest concepte.

Així ho va reconèixer ahir la portaveu de l’Executiu i consellera d’Administracions Públiques, Núria Riera, qui intentà justificar que la quantia es manté en percentatge respecte dels ingressos propis de la Comunitat Autònoma. Riera defensà que la llei que regula aquests fons fixa que un mínim del 0,30% dels ingressos de la CAIB s’han de destinar als ajuts de cooperació local i enguany s’hi destinarà un 0,48%. La responsable afegí que, malgrat la rebaixa real, s’ha arribat a un índex proper al 0,5%, que era el mínim que fixava la llei abans que el PP el rebaixàs quan començà a aplicar les polítiques de retallada de despesa. També justificà que s’han creat altres fons d’ajuda als ajuntaments com el de seguretat pública.

La distribució d’aquest fons de cooperació local es farà amb els mateixos criteris i percentatges de repartiment que l’any passat, però amb l’actualització de les dades de població. Amb el criteri de població es distribueix el 70,25% del pressupost total; amb el de solidaritat, el 21%; amb el criteri d’insularitat, l’1,6%; amb el de doble insularitat, el 0,15%; i el 7% restant té en compte el fet de pertànyer a la serra de Tramuntana.

Altres acords

A banda d’aquest acord, el Consell de Govern també va aprovar l’autorització de la despesa corresponent a l’elaboració del projecte i l’execució de l’obra per construir i adequar l’espai destinat al Servei de Radioteràpia de l’hospital Mateu Orfila, per valor d’1,6 milions d’euros. L’acord permet al Servei de Salut iniciar els tràmits per licitar el contracte que permeti prestar aquest servei a l’Àrea de Salut de Menorca i evitar així que els pacients i els seus familiars s’hagin de desplaçar a Mallorca.

Així mateix, en matèria sanitària es va autoritzar un acord amb el Ministeri de Sanitat per fixar les condicions de l’adquisició de vacunes del grip estacional per a la campanya 2014-2015.

Per altra banda, el Consell de Govern va concedir una subvenció de 700.000 euros a la Fundació Tribunal d’Arbitratge i Mediació de les Illes Balears (TAMIB) per finançar les despeses derivades de la mediació, arbitratge i conciliació laboral que duu a terme. El TAMIB és l’òrgan preceptiu de conciliació prèvia tant en conflictes individuals com col·lectius entre empresaris i treballadors o les organitzacions respectives. En els anys 2012 i 2013 ha gestionat més d’11.000 expedients cada any. Finalment, es va autoritzar una despesa de mig milió d’euros a la Fundació BIT per dur a terme actuacions per enfortir el sistema d’innovació i es va aprovar el Pla d’Estadística 2014-2017.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/02/2018

Consultar aquesta edició en PDF