Bauzá manté l'aplicació del TIL tot i el canvi de consellera

El president considera que no hi ha cap buit legal i que els professors han de continuar aplicant el trilingüisme

El president del Govern, José Ramón Bauzá, ha confirmat el cessament de Joana Maria Camps com a consellera d'Educació, però en contra del que s'havia dit, no ha estat ella qui ha dimitit sinó que és ell qui l'ha destituït avui perquè, segons ha dit, "és necessari canviar la dinàmica de la Conselleria". El president va comunicar ahir vespre la destitució a Camps i avui a les 17 hores prendrà possessió la seva substituta, Núria Riera. Bauzá, però, ha deixat clar que l'aplicació del trilingüisme es mantindrà.

Bauzá ha volgut donar les gràcies a Camps pel seu "compromís, esforç  i dedicació" i ha destacat que "ha fet una gran feina, de valent, i sempre amb l'objectiu que té aquest govern de millorar l'educació". El president ha confirmat que serà substituïda per la fins ara consellera d'Administracions Públiques, Núria Riera, de qui ha dit que ha estat la seva "única opció" per rellevar Camps. El president ha deixat clar que el canvi a la Conselleria no modifica l'acció de govern perquè aquesta no depèn de qui estigui al capdavant del departament, sinó que depèn d'ell. "La política educativa és d'un govern, no d'una conselleria, i està marcada", hi ha insistit. En aquest sentit, ha destacat que es continuarà aplicant el TIL, malgrat que els tribunals l'han declarat nul, n'han suspès l'aplicació i tothom, excepte el Govern, considera que ja no està en vigor. "Allò que han de fer els professors és aplicar la normativa", ha dit. "Els pares saben què han de fer: dur els nins a classe", ha afegit.

El Govern argumenta aquesta suposada vigència del TIL al·legant que la sentència que l'anul·la només aprecia un "defecte de forma" i que es pot recórrer. Manté que la interlocutòria que dicta la suspensió cautelar de l'aplicació del TIL no anul·la l'ordre d'aplicació ni diu que aquesta sigui il·legal. "No hi ha cap buit legal", ha afirmat el president. Tot i això, també ha admès que la situació actual és provisional, a l'espera que s'articuli una resposta per part de l'Advocacia de la Comunitat. El president ha descartat que es torni a recórrer a un decret llei. Finalment, també ha justificat que es continuï endavant amb el TIL per un "acte de responsabilitat" perquè, segons ell, tornar als models anteriors sí que suposaria un "caos". "No continuar un curs que ha començat amb normalitat i tornar als models anteriors sí que suposaria un caos", ha sentenciat.

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF