Balears 17/09/2013

Bauzá diu que defensa un equilibri amb el català après dels padrins, "no el de Catalunya"

El president assegura que el Govern impulsa un sistema contraposat al model "d'immersió i imposició" de l'oposició

EFE/ARA Balears
2 min
José Ramón Bauzá, al ple del Parlament / E. CALVO

PalmaEl president, José Ramón Bauzá, ha dit aquest dimarts al migdia al Parlament que els partits de l'oposició no estan legitimats per qüestionar el model educatiu que impulsa el PP perquè els sistemes que implantaren varen "fracassar estrepitosament". "Vostè -ha dit en al·lusió a la líder del PSIB, Francina Armengol- defensa un model d'immersió i imposició que no ha estat avalat per les urnes", mentre que el Govern (del PP) impulsa un equilibri entre l'anglès, el castellà i el català après de pares i padrins, "no el català de Catalunya".

Bauzá també ha demanat als que donen suport a la vaga indefinida de professors contra la imposició del Tractament Integrat de Llengües (TIL) que respectin "la voluntat de la majoria" que va donar suport a les urnes al PP. Ho ha dit responent a les crítiques de l'oposició en el ple del Parlament, on ha defensat que la prioritat de la seva política educativa és combatre el fracàs escolar i introduir l'ensenyament en anglès en equilibri amb les llengües oficials: el castellà i les modalitats del català pròpies de Balears.

"Aquest projecte educatiu s'aplicarà perquè és el millor per als nostres fills i perquè és un dels nostres compromisos electorals" , ha ressaltat el cap de l'Executiu autonòmic, per qui l'esquerra critica el trilingüisme perquè està en contra de qualsevol reforma que faci el PP. A més, Bauzá ha negat que l'aprovació d'un decret llei per deixar sense efecte la suspensió cautelar del calendari d'aplicació del TIL suposàs un desacatament al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears. Ha assegurat que va ser la correcció d'un error formal amb "les eines" que li concedeix l'exercici legítim del poder.

Les respostes de Bauzá a l'oposició han tancat un torn de preguntes en què la consellera d'Educació, Joana Maria Camps, ha tingut un absolut protagonisme per les reiterades preguntes relacionades amb el conflicte educatiu. Camps ha acusat l'oposició d'intentar crear crispació entre la comunitat educativa, que, segons el seu punt de vista, dóna suport en una "gran majoria" a les polítiques educatives del PP.

A més, Camps ha dit que els expedients sancionadors "per desobediència" contra tres directors d'instituts de Maó que varen qüestionar el TIL eren necessaris "per preservar els drets dels alumnes". També ha defensat la solució adoptada pel Govern per eludir la suspensió cautelar de l'aplicació del TIL. "La legitimitat per fer un decret llei ens la dóna les urnes", ha afirmat. A més de les set preguntes sobre la vaga de professors i l'inici del curs escolar, Camps ha respost també a una interpel·lació sobre aquesta qüestió plantejada pel grup socialista.

stats